Przepisy
Agaty

Krem budyniowy

Ciasta, Ciasteczka, Desery, Przepisy
Opis

Krem budyniowy to wspaniałe uzupełnienie wielu deserów. Możecie przełożyć nim blaty biszkoptu, napełnić eklerki czy pączki lub podać (tak jak ja) na kruchym spodzie tarty w towarzystwie owoców. Jeśli macie ochotę dodatkowo zaszaleć, owoce na kruchym cieście z kremem budyniowym możecie polać na wierzchu galaretką (np. o smaku użytych do ciasta owoców). Ważne jednak, by wylewana na ciasto galaretka była zupełnie przestudzona. Sama lubię też przygotować ją z mniejszą o ok.1/4 ilością wody niż ta podana na opakowaniu, mam wtedy pewność, że galaretka ładnie zgęstnieje i będzie trzymać swoją formę na cieście. Ciasto z kremem i galaretką musi być przechowywane w lodówce.

tarta z kremem budyniowym

Jakich dodatków można użyć do kremu budyniowego?

Smak kremu możecie modyfikować przez dodanie otartej skórki cytrynowej lub pomarańczowej. Ja najbardziej lubię budyniowy krem pachnący wanilią. Używam albo lasek wanilii (trzeba przekroić je wzdłuż na pół i wyjąć np. ostrzem noża ziarenka znajdujące się wewnątrz laski) lub naturalnej esencji waniliowej z ziarenkami wanilii. Unikajcie prosze aromatu waniliowego (a w zasadzie wanilinowego), nic nie dorówna zapachowi naturalnej wanilii!

tarta z kremem budyniowym i malinami

Bardzo ważne, aby używane do przygotowania składniki (tj. masło i budyń) miały taką samą, pokojową temperaturę- inaczej krem może się zwarzyć (a nawet – na pewno się zwarzy:) nie ryzykujcie więc proszę, tylko przygotujcie sumiennie wcześniej wszystkie potrzebne składniki i dopilnujcie, by niczego nie trzeba było wykładać z lodówki w ostatniej chwili.

tarta z kreme budyniowym waniliowym

Przyłóżcie się do zmiksowania masła, by było napowietrzone i lekkie, wtedy i krem taki będzie. Warto tez poświęcić trochę czasu na spokojne dodawanie, łyżka po łyżce, budyniu. Uzyskacie wtedy jedwabisty i idealnie gładki krem.

Aby na stygnącym budyniu nie pojawił się kożuch (będzie trudno go zmiksować), połóż na jego wierzchu budyniu, gdy jeszcze będzie ciepły folię spożywczą (ma dotykać powierzchni budyniu). Nie bój się, gdy budyń ostygnie, folię ściągniesz bez najmniejszego problemu- nic się do niej nie przyklei!

tarta z kremem budyniowym

Krem budyniowy przygotować możecie na bazie domowego budyniu lub na szybko, używając tego ze sklepu.

Co do spodu zaś, jeśli marzy się Wam tarta na kruchym, polecam TEN przepis . To mój niezawodny przepis na kruche ciasto- o tyle wygodny, że przygotowuje się je z miękkiego masła, w malakserze, zajmuje to więc tylko chwilę. Każde kruche ciasto musi być jednak przed wałkowaniem dobrze schłodzone, inaczej w zasadzie nie można z nim pracować- jest zbyt miękkie.