Przepisy
Agaty

Łatwe jesienne ciastka francuskie ze śliwkami

Ciasta, Ciasteczka, Desery, Owoce, Przepisy
Opis

ciasto francuskie ze śliwkami

Już niejednokrotnie mówiłam (czy raczej pisałam Wam), że szalenie lubię ciasto francuskie. Jednak nigdy nie robię go sama, za to w lodówce w zasadzie zawsze mam przynajmniej jedno opakowanie w zapasie, chłodzone lub zamrożone. Można kupić naprawdę dobre ciasto francuskie przygotowane na bazie masła i takiego proponuję poszukać. Z pomocą „gotowca” nasz pyszny deser: jesienne ciastka francuskie ze śliwkami jest już w zasadzie gotowy!

ciastka francuskie ze śliwkami

Koncepcja ciastek jest bardzo prosta. Na pokrojony w prostokąty arkusz schłodzonego ciasta (to ważne, żeby pracować z chłodnym ciastem francuskim, prosto z lodówki, inaczej staje się zbyt elastyczne i łatwo je rozerwać, z trudem utrzymuje też swój kształt) układamy bardzo cienko pokrojone śliwki, zawijamy brzegi, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, obsypujemy cukrem i …tyle! Ciastka już mogą trafić do pieca i za jakiś kwadrans siadamy zadowoleni, z kubkiem w dłoni i ciepłym ciastkiem, ciesząc się z pięknej jesieni za oknem. Co powiecie na taki plan?!

kawa z ciastkiem

Najlepiej jest użyć słodkich, miękkich i dojrzałych śliwek, które w zasadzie nie potrzebują już dodatku cukru, a same w trakcie pieczenia ładnie się skarmelizują i będą pyszne jak powidła.

ciasto francuskie z owocami

Pamiętajcie, żeby owoce układać na cieście, które jest już ułożone na blaszce do pieczenia. W innym wypadku, będzie Wam bardzo trudno przenieść ciasto obciążone śliwkami na blaszkę, rozerwie się i straci kształt.

Z arkusza ciasta upiekłam 8 dużych ciastek.

Ciasto francuskie podziel na prostokąty wielkości mniej więcej tabliczki czekolady. Ułóż je na blaszce, zawiń do środka brzeg każdego ciastka (ok. 0,5-1 cm). Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Śliwki przekrój na połówki, wyjmij pestki, a następnie pokrój w cienkie (!) plasterki. Owoce układaj na środku każdego ciastka tak, by kawałki  nachodziły na siebie jak wachlarz.

Brzeg każdego ciastka obsyp grubym cukrem.

Blaszkę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz, aż ciastka będą złoto-brązowe, ok. 15 minut. Przed podaniem ostudź.

***

Jeśli masz ochotę na inny deser ze śliwkami, spróbuj koniecznie Łatwe ciasto ze śliwkami, przepis znajdziesz TUTAJ.

-->