13 sprawdzonych przepisów na szparagi
Maj to zdecydowanie czas szparagów. Trzeba je jeść, kiedy tylko mamy okazję, bo sezon krótki, a szparagi taaakie pyszne ;)
W sklepach i na bazarach kupić możecie szparagi białe i zielone. Tak naprawdę to ten sam gatunek, różni się jedynie tym, w jaki sposób rośnie. Szparagi zielone rosną nad ziemią, a szparagi białe w usypanych kopcach- pozostają białe, bo nie mają kontaktu ze światłem. Oto cała szparagowa tajemnica!
Białe szparagi
Szparagi białe trzeba obierać- pokrywa je cienka, ale włóknista skórka. Jeśli ich nie obierzecie, jedzenie stanie się prawdziwą udręką.Obierki pozostałe po obieraniu białych szparagów można z powodzeniem wykorzystać do ugotowania wywaru na zupę szparagową.
Białe szparagi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru.
Można kupić specjale garnki, w środku z odpowiednim koszyczkiem, w którym gotuje się szparagi pionowo. Ich główki powinny wystawać ponad powierzchnię wody- ugotują się na parze.
Zielone szparagi
Zielone szparagi nie wymagają obierania. Należy jedynie pozbyć się zdrewniałej końcówki. W tym celu chwytamy szparaga z obu stron i wyginamy w łuk. Złamie się dokładnie w zdewniałym miejscu. Tę końcówkę wyrzucamy.
Zielone szparagi można jeść na surowo. Są pyszne i smakują zupełnie jak młody groszek!
Zielonych szparagów staram się nie gotować. Znacznie więcej smaku mają te po porostu przesmażone na odrobinie oliwy. grillowane lub pieczone.
Szparagi mają mało kalorii, więc nie miejcie wyrzutów sumienia jeśli podacie je np. z sosem holenderskim na bazie żółtek i masła (przy okazji TUTAJ zapraszam po mój sprawdzony przepis!).
Sprawdzone przepisy ze szparagami:
Przygotowałam dla Was zestaw moich ulubionych przepisów na szparagi- to moje ukochane wiosenne warzywo (szczególnie lubię szparagi zielone, które można jeść surowe i (przede wszystkim!) nie trzeba ich obierać). Znajdziecie tu i tarty, i faszerowane szparagami mięso, a także przepisy wegańskie i wegetariańskie. Wszystkie ze szparagami w roli główne, wszystkie pyszne! Smacznego!
1. Tarta ze szparagami i cukinią
Na gotowym cieście francuskim- pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu.
2. Makaron ze szparagami i jajkiem w koszulce
Wspaniały pomysł na lekki wiosenny obiad!
3. Łosoś ze szparagami zapiekany w cieście
Bardzo eleganckie danie w sam raz na uroczysty obiad!
4. Zielone szparagi z szynką
Ten przepis to niedzielne śniadanie idealne!
5. Sałatka z buraczkami, serem halloumi i szparagami
Coś innego, bo ser podajemy to na ciepło, a szparagi- surowe. Spróbujcie koniecznie, bo składniki tej sałatki naprawdę świetnie się ze sobą komponują!
6. Tarta ze szparagami na cieście francuskim
Porosty, a zarazem efektowny pomysł na kolację na ciepło (choć tarta świetnie smakuje także jedzona na zimno).
7. Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami- moje ukochane wiosenne smaki
Chrupiące zielone szparagi, młode ziemniaki, dużo kopru i mój ukochany sos miodowo-musztardowy!
8. Omlet ze szparagami i kozim serem
Pomysł na pyszne, szybkie śniadanie. Nie ma to jak omlet z rana!
9. Tarta ze szparagami i jajkiem sadzonym
Łatwo, szybko, kolorowo… na śniadanie, obiad i kolację jak znalazł!
10. Kurczak faszerowany szparagami i serem pleśniowym
Danie w sam raz na kolację z przyjaciółmi. Taki kurczak wszystkim zasmakuje!
11. Grzanki z zielonymi szparagami- wspaniała alternatywa dla klasycznych kanapek.
W sam raz na leniwy weekendowy lunch w ogrodzie ;)
12. Kremowa zupa szparagowa- nie ma sezonu szparagowego bez zupy szparagowej
Ten krem, z dodatkiem koperkowej oliwy, jest naprawdę przepyszny!
13. Naleśniki ze szparagami pod beszamelem
Pomysł na to danie przywiozłam z Niemiec. Moje dzieci po prostu uwielbiają ten zestaw!
… a przy okazji zerknij na mój INSTAGRAM po więcej kuchennych inspiracji i fotek prosto z Kuchni Agaty! KLIK