Przepisy
Agaty

Kremowa zupa szparagowa

Obiady, Przepisy, Warzywa, Zupy
Opis

Początek maja to równocześnie oficjalny początek sezonu szparagowego.

krem ze szparagów (5)

 

Białe szparagi- idealne z wody, podane z roztopionym masłem, pyszne także podane w postaci kremowej zupy. Jeśli masz już ugotowany bulion, jej przyrządzenie zajmie najwyżej kwadrans. To prawdziwy, zdrowy fast food!:)

krem ze szparagów (4)

Moja zupę podałam z posiekanym koperkiem (dla mnie to smak wiosny!), porcje dodatkowo skropiłam oliwą… koperkową, a jakże!

krem ze szparagów (2)

Proporcja na 4 porcje.

Ziemniaki obierz, pokrój w niezbyt dużą kostkę.

W garnku podgrzej masło, zeszklij drobno posiekany por.  Dorzuć do niego pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów, zalej bulionem tak, by tylko przykrył składniki. Gotuj na wolnym ogniu przez około kwadrans- aż składniki będą miękkie.

Zupę zmiksuj, zaciągnij śmietanką, dopraw do smaku (jeśli zupa okaże się zbyt gęsta, dolej do niej nieco wody i ponownie zmiksuj). Posyp koperkiem.

-->