Makaron z pieczoną fetą i pomidorami
Makaron na obiad to prawdziwy domowy fast food. W końcu wiele sosów gotuje się dosłownie kilka minut, można więc błyskawicznie usiąść do jedzenia. Makaron robi się szybciej, niż dostarcza pizzę- taka prawda :)
Dziś makaron,który przez jakiś czas był prawdziwym hitem i fenomenem internetowych filmików. Sos, który robi się sam, bo wszystkie składniki wystarczy włożyć do piekarnika i odczekać jakieś 20 minut. Serowy sos (na bazie pieczonej fety, która pod wpływem temperatury robi się wspaniale kremowa!) z warzywami i pełen posiłek gotowy!
W moim przypadku do brytfanki włożyłam:
- pokrojoną w kostkę cukinię
- połówki pomidorków koktajlowych
- blok fety
- trochę czerwonej cebuli i czosnek
Wszystkie składniki wystarczy skropić oliwą i wstawić na piekarnika nagrzanego do 200 oC na jakieś 15-20 minut. Nie potrzeba nawet dodawać soli (w końcu feta jest słona!).
Moją porcję makaronu posypałam na koniec płatkami chili (lubię na ostro!) i posypałam natką (samo zdrowie :). Oczywiście wspaniale pasować będą również listki świeżej bazylii.
Na koniec tip: jeśli makaron będziecie podgrzewać, proponuję zostawić sobie trochę wody po gotowaniu makaronu i podlać nią podgrzewany makaron- by sos nie był zbyt gęsty.
Jeśli lubicie takie makaronowe patenty, polecam przy okazji mój sposób na spaghetti w sosie pomidorowym, które całe (razem z makaronem!) przygotujecie w jednym garnku, do którego wrzuca się równocześnie WSZYSTKIE składniki, a przygotowanie całego obiadu trwa 10 minut! To prawdziwy hit!- po przepis zapraszam TUTAJ, klik!