Przepisy
Agaty

Makaron z pieczoną fetą i pomidorami

Makarony, Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Vege

Makaron z pieczoną fetą i pomidorami

Makaron na obiad to prawdziwy domowy fast food. W końcu wiele sosów gotuje się dosłownie kilka minut, można więc błyskawicznie usiąść do jedzenia. Makaron robi się szybciej, niż dostarcza pizzę- taka prawda :)

Dziś makaron,który przez jakiś czas był prawdziwym hitem i fenomenem internetowych filmików. Sos, który robi się sam, bo wszystkie składniki wystarczy włożyć do piekarnika i odczekać jakieś 20 minut. Serowy sos (na bazie pieczonej fety, która pod wpływem temperatury robi się wspaniale kremowa!) z warzywami i pełen posiłek gotowy!

Makaron z pieczoną fetą i pomidorami

W moim przypadku do brytfanki włożyłam:

  • pokrojoną w kostkę cukinię
  • połówki pomidorków koktajlowych
  • blok fety
  • trochę czerwonej cebuli i czosnek

Wszystkie składniki wystarczy skropić oliwą i wstawić na piekarnika nagrzanego do 200 oC na jakieś 15-20 minut. Nie potrzeba nawet dodawać soli (w końcu feta jest słona!).

Moją porcję makaronu posypałam na koniec płatkami chili (lubię na ostro!) i posypałam natką (samo zdrowie :). Oczywiście wspaniale pasować będą również listki świeżej bazylii.

Na koniec tip: jeśli makaron będziecie podgrzewać, proponuję zostawić sobie trochę wody po gotowaniu makaronu i podlać nią podgrzewany makaron- by sos nie był zbyt gęsty.

Makaron z pieczoną fetą i pomidorami

Jeśli lubicie takie makaronowe patenty, polecam przy okazji mój sposób na spaghetti w sosie pomidorowym, które całe (razem z makaronem!) przygotujecie w jednym garnku, do którego wrzuca się równocześnie WSZYSTKIE składniki, a przygotowanie całego obiadu trwa 10 minut! To prawdziwy hit!- po przepis zapraszam TUTAJ, klik!