Spaghetti z jednego garnka czyli cały obiad w 10 minut
Nie będę przypisywać sobie zasług za wymyślenie tego przepisu, bo to wcale nie ja. Ale pomysł jest tak świetny, że nie mogłam go wypróbować i od czasu pierwszej próby, regularnie wykorzystywać w swojej kuchni.
Jednogarnkowe spaghetti to idealny pomysł na szybki obiad w środku tygodnia. Wystarczy 10 minut i jeden tylko ganek, aby posiłek zrobił się sam. W magiczny sposób wszystkie składniki włożone go garnka (tak, wszystko razem! Surowy/suszony makaron z warzywami i przyprawami!) wystarczy gotować koło 9 minut, by od razu cieszyć się pysznym spaghetti, ze świeżymi pomidorami, lekkim aromacie bazylii i czosnku. Pyszna klasyka!
Do przepisu najlepiej wykorzystać pomidorki koktajlowe. Mają w sobie dużo skoncentrowanego smaku, szybko się uduszą, a przy tym ładnie prezentują się na talerzu :)
Z proporcji przygotujecie danie dla 2 osób, koniecznie podajcie je ze świeżo tartym parmezanem.
A krok po kroku wygląda to tak:
– Do garnka wkładasz makaron i połówki pomidorów…
– dodajesz cienko pokrojoną w piórka cebulę (+czosnek) , szczodrą szczyptę soli, trochę chili…
– na koniec: 2 gałązki bazylii, oliwa, woda.
I gotowe! :)
O wow szybko i pysznie :D Ja dodalam jeszcze pesto bazyliowe (Monini chyba ma najsmaczniejsze) i wyszlo swietnie :D