Naleśniki zapiekane z jajkiem, szynką i serem
Na pewno znacie takie dni, kiedy: rano okazuje się, że nie ma pieczywa, w porze kolacji zabrakło bułeczek albo po prostu nagle macie ochotę na coś na ciepło. Wtedy z ratunkiem przybywają NALEŚNIKI! Składniki, które każdy ma w kuchni (mleko, jajka, mąka), kilka minut i baza do przygotowania setek wariacji (tak na słodko, jak i wytrawnych) gotowa!
Dziś zapraszam na solidne śniadanie, a nawet lekki obiad. To naleśniki usmażone na bogatym, jajecznym cieście, zapieczone z jajkiem sadzonym, serem i szynką w środku.
Ponieważ sezon na szparagi trwa w najlepsze, dodałam kilka zielonych, przesmażonych tylko na oliwie. Świetnie komponować się tu też będzie po prostu porcja zielonej sałaty czy świeże pomidory.
Z podanych proporcji usmażycie ok. 10 dużych naleśników, na każdą porcje doliczamy po 1 jajku, plastrze sera i szynki (gotowanej lub dojrzewającej np. szwardzwaldzkiej- danie będzie bardziej wyraziste w smaku).