Przepisy
Agaty

Idealne chrupiące gofry

Ciasta, Desery, Naleśniki & placuszki, Przepisy
Opis

Już jakiś czas temu (przygotowując przepis na wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem- LINK TU) zdradziłam Wam mój sposób na uzyskanie idealnie chrupiących gofrów. Tym magicznym trikiem jest połączenie klasycznie używanej do wypieku gofrów mąki pszennej z … mąką z ciecierzycy. To właśnie ta druga sprawia, że przygotujecie gofry idealne, chrupkie jak marzenie!

 

Drugim elementem, który pozwoli na przygotowanie gofrów niczym na wakacjach nad morzem  jest posiadanie gofrownicy o wysokiej mocy, kupcie więc taką, która ma jak najwięcej [W]- watów ;) I już, goframi idealnymi od teraz cieszyć się możecie codziennie!

Z podanych proporcji uzyskacie ok. 1 litra surowego ciasta, ilość otrzymanych gofrów zależy jednak oczywiście od rodzaju gofrownicy jakiej używacie.

Dodaj „suche”: oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.

Na rozgrzane płytki gofrownicy nałóż (np. pędzelkiem) odrobinę oleju, wylej na każdy porcję ciasta. Zamknij gofrownicę i smaż, aż gofry staną się chrupiące- czas zależy od mocy urządzenia, u mnie trwało to ok. 4 minuty.

Podawaj na ciepło (wcześniej usmażone gofry można podgrzać w tosterze :), z ulubionymi dodatkami np. świeżymi owocami i miodem.

-->