Przepisy
Agaty

Domowy makaron tagliatelle (bez maszynki)
Makarony, Przepisy
Opis

Po pierwsze: zrobienie domowego makaronu jajecznego to naprawdę żadna filozofia! Nie bójcie się pierwszego razu, bo efekt wart jest ubrudzenia rąk mąką.

Wystarczy przyjąć prosty przelicznik: na 100 g mąki weź 1 jajko. Oczywiście jajko jajku nierówne i bywa konieczność dodania odrobiny wody czy mąki, ale zasada jest stała.

Z tych proporcji uzyskasz elastyczne, gładkie ciasto, które zawiń w foliowy woreczek i włóż na 20 minut do lodówki.

DSC_1231

Po tym czasie: najcieniej jak potrafisz rozwałkuj ciasto, pozostaw je na stolnicy na 5 minut, lekko posyp mąką

DSC_1232

Zwiń ciasto w luźny rulon

DSC_1233

Ostrym nożem pokrój na ok. 1 cm paseczki

DSC_1235

DSC_1237

Ugotuj w osolonej wodzie (ok. 3 minuty)…

DSC_1248

… i podaj z ulubionym sosem. Smacznego!