Przepisy
Agaty

Domowy makaron tagliatelle (bez maszynki)

Makarony, Przepisy – blog kulinarny

Po pierwsze: zrobienie domowego makaronu jajecznego to naprawdę żadna filozofia! Nie bójcie się pierwszego razu, bo efekt wart jest ubrudzenia rąk mąką.

Domowy makaron jajeczny to tzw. pasta fresca- świeży makaron. Klasyczny włoski makaron Tagliatelle, w formie długich szerokich wstążek,  pochodzi z regionu Emilia-Romagna. Choć na początku był daniem na wyjątkowe okazje, z czasem stał się potrawą na co dzień. Taglaitelle serwowane jest najczęściej z treściwymi, mięsnymi sosami.

Jakie są proporcje ciasta na domowy makaron tagliatelle?

Wystarczy przyjąć prosty przelicznik: na 100 g mąki weź 1 jajko. Oczywiście jajko jajku nierówne i bywa konieczność dodania odrobiny wody czy mąki, ale zasada jest stała.

Z tych proporcji uzyskasz elastyczne, gładkie ciasto, z którym bardzo przyjemnie się pracuje. Zrobienie domowego makaronu zajmie Ci około 30 minut.

Jak przygotować domowy makaron tagliatelle krok po kroku?

Wyrobione, elastyczne ciasto zawiń w folię spożywczą/ włóż w foliowy woreczek i włóż na 20 minut do lodówki.

ciasto na makaron tagliatelle

Po tym czasie: najcieniej jak potrafisz rozwałkuj ciasto, pozostaw je na stolnicy na 5 minut, lekko posyp mąką

rozwałkowane ciasto na makaron tagliatelle

Zwiń ciasto w luźny rulon

ciasto na domowy makaron tagliatelle

Ostrym nożem pokrój na ok. 1 cm paseczki

domowy makaron tagliatelle

Swiezy domowy makaron tagliatelle

Ugotuj w osolonej wodzie (ok. 3 minuty)…

gotowanie domowego makaronu tagliatelle

… i podaj z ulubionym sosem. Smacznego!