Domowy makaron tagliatelle (bez maszynki)
Po pierwsze: zrobienie domowego makaronu jajecznego to naprawdę żadna filozofia! Nie bójcie się pierwszego razu, bo efekt wart jest ubrudzenia rąk mąką.
Domowy makaron jajeczny to tzw. pasta fresca- świeży makaron. Klasyczny włoski makaron Tagliatelle, w formie długich szerokich wstążek, pochodzi z regionu Emilia-Romagna. Choć na początku był daniem na wyjątkowe okazje, z czasem stał się potrawą na co dzień. Taglaitelle serwowane jest najczęściej z treściwymi, mięsnymi sosami.
Jakie są proporcje ciasta na domowy makaron tagliatelle?
Wystarczy przyjąć prosty przelicznik: na 100 g mąki weź 1 jajko. Oczywiście jajko jajku nierówne i bywa konieczność dodania odrobiny wody czy mąki, ale zasada jest stała.
Z tych proporcji uzyskasz elastyczne, gładkie ciasto, z którym bardzo przyjemnie się pracuje. Zrobienie domowego makaronu zajmie Ci około 30 minut.
Jak przygotować domowy makaron tagliatelle krok po kroku?
Wyrobione, elastyczne ciasto zawiń w folię spożywczą/ włóż w foliowy woreczek i włóż na 20 minut do lodówki.
Po tym czasie: najcieniej jak potrafisz rozwałkuj ciasto, pozostaw je na stolnicy na 5 minut, lekko posyp mąką
Zwiń ciasto w luźny rulon
Ostrym nożem pokrój na ok. 1 cm paseczki
Ugotuj w osolonej wodzie (ok. 3 minuty)…
… i podaj z ulubionym sosem. Smacznego!
Viva Italia ! Viva pasta italiana !