Stek wołowy z polędwicy (filet mignon) z zielonym pieprzem
Jest kilka niezawodnych sposobów na przygotowanie idealnej porcji mięsa. Gdy mówię o takim właśnie doskonałym kawałku, pierwsza rzecz jaka przychodzi mi na myśl to polędwica wołowa, średnio wysmażona. Jest soczysta, delikatna i często tak miękka, że można ją jeść w zasadzie bez użycia noża- sam widelec wystarczy! Pamiętajcie, że idealne steki można przygotować tylko z naprawdę dobrego mięsa. Można już z łatwością kupić w marketach czy dyskontach pakowane pojedynczo porcje sezonowanej (dojrzewającej) wołowiny. Zwykle to rostbef lub antrykot. Gdy okazja jest wyjątkowa, polecam jednak sięgnąć po polędwicę wołową, to jakość sama w sobie i szansa na przygotowania naprawdę niezapomnianego dania!
Co to jest „flabirowanie”?
Tu, oprócz mięsa, główne skrzypce gra flambirowany sos z dodatkiem ziaren zielonego pieprzu (kupicie go w słoiczku, bez problemu w każdym większym markecie) oraz koniaku i śmietanki… Brzmi nieźle, prawda? Flambirowanie to podpalenie patelni, na której jest podgrzany mocny alkohol (w tym wypadku koniak). Zabieg ten sprawia, że smak sosu będzie głębszy, pojawia się delikatna, karmelowa nuta, jednak przede wszystkim usuwamy z dania alkohol, pozostawiając jedynie jego posmak. No i oczywiście nie można pominąć wrażenia, jakie zrobimy na gościach spektakularnie stawiając patelnię w ogniu! ;)
Czas przygotowania dania
Wiem, że nie jest to danie na szybki obiad, ale naprawdę warto spędzić trochę czasu na jego przygotowaniu. Cudowny smak zrekompensuje wszystkie kuchenne trudności! Podany w przepisie sposób na smażenie idealnych steków z polędwicy wołowej (filet mignon) zajmuje około 30 minut. Dorze zaplanujcie więc, kiedy obiad ma być podany- steki nie lubią czekać na gości, powinny być jedzone od razu po przygotowaniu!
Jadłbym i oglądał zdjęcia. Na okrągło !!!