Przepisy
Agaty

Stek wołowy z polędwicy (filet mignon) z zielonym pieprzem

Mięso, Obiady, Przepisy
Opis

 

stek wołowy z sosem z zielonym pieprzem

Jest kilka niezawodnych sposobów na przygotowanie idealnej porcji mięsa. Gdy mówię o takim właśnie doskonałym kawałku, pierwsza rzecz jaka przychodzi mi na myśl to polędwica wołowa, średnio wysmażona. Jest soczysta, delikatna i często tak miękka, że można ją jeść w zasadzie bez użycia noża- sam widelec wystarczy! Pamiętajcie, że idealne steki można przygotować tylko z naprawdę dobrego mięsa. Można już z łatwością kupić w marketach czy dyskontach pakowane pojedynczo porcje sezonowanej (dojrzewającej) wołowiny. Zwykle to rostbef lub antrykot. Gdy okazja jest wyjątkowa, polecam jednak sięgnąć po polędwicę wołową, to jakość sama w sobie i szansa na przygotowania naprawdę niezapomnianego dania!

flambirowanie mięsa

 Co to jest „flabirowanie”?

Tu, oprócz mięsa,  główne skrzypce gra flambirowany sos z dodatkiem ziaren zielonego pieprzu (kupicie go w słoiczku, bez problemu w każdym większym markecie) oraz koniaku i śmietanki… Brzmi nieźle, prawda? Flambirowanie to podpalenie patelni, na której jest podgrzany mocny alkohol (w tym wypadku koniak). Zabieg ten sprawia, że smak sosu będzie głębszy, pojawia się delikatna, karmelowa nuta, jednak przede wszystkim usuwamy z dania alkohol, pozostawiając jedynie jego posmak. No i oczywiście nie można pominąć wrażenia, jakie zrobimy na gościach spektakularnie stawiając patelnię w ogniu! ;)

stek z polędwicy wołoej na puree

Czas przygotowania dania

Wiem, że nie jest to danie na szybki obiad, ale naprawdę warto spędzić trochę czasu na jego przygotowaniu. Cudowny smak  zrekompensuje wszystkie kuchenne trudności! Podany w przepisie sposób na smażenie idealnych steków z polędwicy wołowej (filet mignon) zajmuje około 30 minut. Dorze zaplanujcie więc, kiedy obiad ma być podany- steki nie lubią czekać na gości, powinny być jedzone od razu po przygotowaniu!

  • Na patelnię wlej oliwę, nieco zmniejsz ogień.  Mięso smaż 2,3 minuty z jednej i 2 minuty z drugiej strony.
  • Porcje przełóż na kratkę ustawioną nad talerzem (żeby na niego spłynęły soki) i zostaw tak przez ok. 30 minut.
  • Piekarnik nagrzej do 220 oC, mięso z sokami przełóż z powrotem na patelnię i piecz przez ok. 9 minut (będzie średnio wysmażone). Odstaw na 5 minut.
  • Na patelni, na której smażyły się steki rozpuść masło. Dodaj szalotkę i podsmaż przez ok. 2 minuty, aż zmięknie.
  • Dodaj ziarna pieprzu, przesmaż przez minutę.
  • Dolej koniak i podpal. Lekko potrząśnij patelnią zaczekaj aż płomienie się wypalą.
  • Wlej śmietankę i bulion, gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  • Steki włóż na patelnię z sosem i podgrzewaj około minutę (w razie konieczności dopraw sos np. solą). Podawaj od razu.
  • ***

    Na blogu znajdziecie też (w dziale „Mięso”) osobny tekst o smażeniu steków wołowych, serdecznie zapraszam do lektury!

    -->