Przepisy
Agaty

Pyszne domowe azjatyckie pierożki gyoza

Kuchnie świata, Mięso, Obiady, Pierogi & kluski, Przepisy – blog kulinarny

azjatyckie pierożki gyoza z mięsem

Pierożki gyoza to mój azjatycki przysmak! Pierożki gyoza wywodzą się oryginalnie z Chin, jednak to te japońskie są chyba najpopularniejsze- podawane są najczęściej jako przystawka, choć jeśli ulepicie ich sporo na pewno stać mogą się daniem głównym, jak nasze poczciwe, polskie pierogi.

azjatyckie pierożki gyoza

Czym nadziewać pierożki gyoza?

Nadzienie do pierożków gyoza przygotować możecie według własnego gustu. Ja pokażę dziś moje ulubione mięsne nadzienie. Gyozy (chyba tak powinnam odmienić?!) faszeruje się surowym, mielonym mięsem (jak znane nam kołduny). Mięso musi być jednak odpowiednio, na wschodnią nutę przyprawione. Dodaje więc do niego świeży, tarty imbir, koniecznie zmiażdżony czosnek, możecie dodać posiekane świeże listki kolendry, szczypior (dymkę), pachnący orzechami olej sezamowy i koniecznie sos sojowy.

Czasami mięsne nadzienie wzbogaca się warzywami np. kapustą pekińską. Należy ją drobno pokroić, a następnie posolić i odstawić na mniej więcej kwadrans. Po tym czasie kapustę odsączamy (puści wodę) i mieszamy z mięsnym nadzieniem.

azjatyckie pierożki gyoza z sosem sojowym

 

Jak przygotować pierożki gyoza?

Najbardziej lubię pierożki gyoza gotowane na parze. Sprawiłam sobie nawet specjalny bambusowy koszyk do takiego gotowania potraw. Możecie jednak sami przygotować „urządzenie” do gotowania na parze. Do garnka wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Nałóż na jego górę sito lub naciągnij sztywno bawełnianą ściereczkę (dookoła obwiąż np. sznurkiem). Ułóż pierożki i przykryj np. odwróconą do góry dnem miską.

Pierożki możecie jednak również ugotować klasycznie w wodzie lub usmażyć na głębokim tłuszczu.

Tradycyjnie ugotowane na parze pierożki przed podaniem obsmaża się z jednej strony na chrupko, na oleju, na rozgrzanej patelni.

Pierożki podaję z sosem przygotowanym na bazie sosu sojowego, z odrobiną octu (ryżowego, winnego, jabłkowego…) i czegoś słodkiego np. miody lub syropu klonowego. Doprawiam do smaku sosem chili lub świeżymi posiekanymi papryczkami. Proporcje sosu dopasujcie do swoich upodobań lub kupcie gotowy sos np. słodki chili.

azjatyckie pierożki gyoza na parze

parowane azjatyckie pierożki gyoza

Ciasto na pierożki gyoza

Tu muszę się przyznać, że sama… najczęściej po prostu kupuję gotowe ciasto na te azjatyckie pierożki. Jest bardzo cienko rozwałkowane, od razu pokrojone na krążki- super wygodne w użyciu! Możecie trzymać je w domowej zamrażarce i w razie ochoty na pyszne gyoza szybko odmrozić i od razu zacząć lepić. Gotowe ciasto na gyozy kupicie w marketach z żywnością azjatycką/ świata. Jedno opakowanie ciasta starcza mi do zrobienia pierożków z ok. 400 g mięsa (1 tacka z marketu).

Możecie wykorzystać też nasze typowe ciasto na pierogi np. z tego przepisu– rozwałkujcie je tylko bardzo cienko!

sos do azjatyckich pierożków gyoza