Pierogi z mięsem
Klasyka klasyk, a przy tym doskonały przepis z kategorii „zero waste” czyli najlepsze, polskie, domowe PIEROGI Z MIĘSEM! Najłatwiej przygotować dwa w jednym czyli ugotować rosół/wywar na zupę, a następnie na bazie produktów pozostałych po odlaniu buliony zrobić farsz do mięsnych pierogów.
Pierogi z mięsem to jedne z moich ulubionych! Najczęściej podaję je w gorącym barszczu, nic nie rozgrzewa jak ten zestaw!
Przygotowane pierogów z mięsem
Samo przygotowanie pierogów to naprawdę nic trudnego! Choć powinnam zacząć od początku, czyli od rosołu, bo nadzienie do pierogów z mięsem bardzo dużo z dobrym wywarem ma wspólnego- do ich zrobienia wykorzystujemy bowiem mięso i warzywa, które zostały po gotowaniu bulionu. Używamy więc okazałej porcji wołowiny z kością i na jej bazie przygotujemy farsz. Naturalnie, możecie ugotować rosół z dodatkiem drobiu. Pierogi z mieszanego mięsa są naprawdę bardzo dobre!
Dobrze ugotowane mięso- to znaczy zupełnie miękkie, wręcz rozpadające się w dłoniach oddzielamy od kości i umieszczamy w pojemniku miksera wraz z ugotowanymi warzywami z bulionu: selerem, marchewką, pietruchą, porem… Radzę wyjąc liście laurowe i ziele angielskie, bo trudno zupełnie je zmielić, a nie chcemy takich chrupiących „niespodzianek” w naszym farszu.
miksujemy drobno na farsz.
Doprawianie farszu na pierogi z mięsem
Wystarczy dobrze go doprawić- solą, pieprzem, można dodać też mieloną kolendrę czy gałkę muszkatołową dla lekko korzennego aromatu. I proszę, nadzienie do pierogów z mięsem gotowe!
Poniżej znajdziecie etapy „produkcji” pierogów:
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2mm. Wytnij z niego krążki o średnicy ok.10 cm (np. szklanką)
Na środku każdego „placuszka” ułóż porcję farszu. Jeśli ciasto nie chce się kleić, palcem zwilżonym w wodzie posmaruj brzeg ciasta.
Złóż „krążek” na pół i sklej brzegi (dokładnie!)
Sklejony brzeg możesz dodatkowo zagnieść (między kciukiem i palcem wskazującym) na kształt falbanki
lub wytłoczyć na nim wzór ząbkami widelca
Smak dziecinstwa, bardzo lubie taką tradycyjna kcuhnię