Przepisy
Agaty

Pierogi z mięsem
Mięso, Obiady, Pierogi & kluski, Przepisy
Opis

Klasyka klasyk, a przy tym doskonały przepis z kategorii “zero waste” czyli najlepsze, polskie, domowe PIEROGI Z MIĘSEM! Najłatwiej przygotować dwa w jednym czyli ugotować rosół/wywar na zupę, a następnie  na bazie produktów pozostałych po odlaniu buliony zrobić farsz do mięsnych pierogów.

pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to jedne z moich ulubionych! Najczęściej podaję je w gorącym barszczu, nic nie rozgrzewa jak ten zestaw!

Samo przygotowanie pierogów to naprawdę nic trudnego! Choć powinnam zacząć od początku, czyli od rosołu, bo nadzienie do pierogów z mięsem bardzo dużo z dobrym wywarem ma wspólnego- do ich zrobienia wykorzystujemy bowiem mięso i warzywa, które zostały po gotowaniu bulionu. Używamy więc okazałej porcji wołowiny z kością i na jej bazie przygotujemy farsz. Naturalnie, możecie ugotować rosół z dodatkiem drobiu. Pierogi z mieszanego mięsa są naprawdę bardzo dobre!

Dobrze ugotowane mięso- to znaczy zupełnie miękkie, wręcz rozpadające się w dłoniach oddzielamy od kości i umieszczamy w pojemniku miksera wraz z ugotowanymi warzywami z bulionu: selerem, marchewką, pietruchą, porem… Radzę wyjąc liście laurowe i ziele angielskie, bo trudno zupełnie je zmielić, a nie chcemy takich chrupiących “niespodzianek” w naszym farszu.

pierogi z mięsem - farsz

miksujemy drobno na farsz.

pierogi z mięsem (11)

Wystarczy dobrze go doprawić- solą, pieprzem, można dodać też mieloną kolendrę czy gałkę muszkatołową dla lekko korzennego aromatu. I proszę, nadzienie do pierogów z mięsem gotowe!

Poniżej znajdziecie etapy “produkcji” pierogów:

Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2mm. Wytnij z niego krążki o średnicy ok.10 cm (np. szklanką)

pierogi z mięsem - farsz do pierogów

Na środku każdego “placuszka” ułóż porcję farszu. Jeśli ciasto nie chce się kleić, palcem zwilżonym w wodzie posmaruj brzeg ciasta.pierogi z mięsem (9)

Złóż “krążek” na pół i sklej brzegi (dokładnie!)

pierogi z mięsem (8)

Sklejony brzeg możesz dodatkowo zagnieść (między kciukiem i palcem wskazującym) na kształt falbankipierogi z mięsem (7)

lub wytłoczyć na nim wzór ząbkami widelca

pierogi z mięsem (6)