Przepisy
Agaty

Jak usmażyć idealny stek wołowy?

Mięso, Obiady, Przepisy – blog kulinarny

Żeby przygotować idealny stek wołowy potrzebne jest… dobre mięso. Wiem, nie odkrywam tu Ameryki, ale taka jest prawda. Dobry stek potrzebuje dobrej jakości mięsa. Tylko tyle i aż tyle. Od jakiegoś czasu można w sklepach kupić porcje już sezonowanego (dojrzewającego) mięsa wołowego- zwykle jest to rostbef lub antrykot. Czasem jednak  stawiam na najbardziej wykwintny kawałek wołowiny czyli polędwicę wołową i przygotowuje z niej filet mignon.

Porcje wołowiny (surowej) możecie owinięte w pergamin (papier) przechowywać do 3 dni, najlepiej w najchłodniejszym miejscu lodówki. W zamrażalniku zaś wołowina spędzić może do pół roku.

steki z polędwicy wołowej

 

Zasady przygotowania idealnego steku wołowego:

Mówiąc (pisząc?) zupełnie szczerze, skupimy się należy na samym mięsie, bo dobra wołowina naprawdę nie potrzebuje wielkiego obrabiania i wielu dodatków. Wystarczy sól, pieprz i dosłownie odrobina tłuszczu (oleju czy oliwy). Dobrze jest jednak pamiętać tylko o kilku zasadach, które pozwolą na przygotowanie steka idealnego:

  • jeśli nie masz dużej wprawy, przygotuj steki raczej cieńsze niż grube- łatwiej zapanować nad ich stopniem wysmażenia;
  • mięso przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową. Jeśli smażymy mięso od razu po wyjęciu do z lodówki istnieje ryzyko, że wierzch będzie znacznie bardziej przesmażony od środka;
  • mięso będzie delikatniejsze, jeśli przed przygotowaniem trochę poleży w zamrażalniku, w ten sposób po usmażeniu jest pełne wilgoci i przyjemnie kruche;
  • mięso doprawiamy przed samym smażeniem. Solimy tylko stronę od której zaczynamy smażenie i stek od razu trafia na rozgrzaną patelnię. Drugą stronę solę dopiero na moment przed przewróceniem mięsa na drugą stronę;
  • pozwól mięsu spokojnie się smażyć. Nie przykładaj go wielokrotnie ze strony na stronę. Niech spokojnie się przysmaży na brązowy kolor i utworzy tę przypieczoną warstewkę, którą tak wszyscy uwielbiamy!
  • nie jedz steków od razu po zdjęciu ich z patelni. Niech odpoczną kilka minut na talerzu. Gotujące się wewnątrz mięsa soki się uspokoją i cały smak zostanie wewnątrz steka;
  • jeśli Twoje steki mają powyżej 2,5-3 cm grubości, po usmażeniu warto przenieść je do pieca, by w nim doszło;
  • do smażenia steków najlepiej wybrać bardzo dobrze rozgrzewającą się patelnie np. żeliwną;
  • steki podczas smażenia nie powinny się ze sobą stykać.

steki wołowe w sosie

Jak usmażyć idealny stek, krok po kroku:

Przygotuj porcje wołowiny, steki, o grubości ok. 3 cm każdy. Ja wybrałam polędwicę wołową.

Ten sposób przygotowania steków zajmuje ok. 30 minut, jednak gwarantuje uzyskanie idealnie przesmażonych i soczystych steków!

  1. Polędwiczki natrzyj (dłońmi) oliwą i odstaw na talerzu, aby miały temperaturę pokojową.
  2. Piekarnik nagrzej do 220 oC.
  3. Rozgrzej patelnię (najlepiej żeliwną).
  4. Dopraw jedną stronę mięsa solą i świeżo mielonym pieprzem.
  5. Mięso łóż przyprawioną stroną do dołu na patelni i smaż ok. 2,5 minuty. Nie przekładaj w trakcie.
  6. Wierzch mięsa dopraw solą i pieprzem, przewróć steki i smaż przez kolejne 2,5 minuty.
  7. Zdejmij mięso z patelni i odstaw na ok. 30 minut.
  8. Polędwiczki przełóż na patelnię i wstaw do piekarnika. Piecz steki przez ok. 11-12 minut (termometr kuchenny powinien pokazywać po wbiciu ok. 55 oC)- takie steki będą średnio wysmażone.
  9. Mięso zdejmij z patelni i zostaw na ok. 3 minuty, aby odpoczęło. Podawaj od razu.

Przepisy na stek wołowy z dodatkami:

Jeśli szukasz pomysłów na to, jak podać  steki wołowe, zapraszam na blog po inne przepisy np.

  • Filet mignon z masłem parmezanowym- przepis TUTAJ
  • Steki wołowe z grzybami leśnymi- przepis TUTAJ
  • Steki wołowe z sosem z zielonym pieprzem- przepis TUTAJ
  • Polędwica wołowa z salsą z grillowanych ananasów- przepis TUTAJ

Lub nie mniej pyszny, a wymagający nieco mniej wprawy Idealny Tatar Wołowy- przepis TUTAJ

pusty talerz po wołowinie