Jak usmażyć idealny stek wołowy?
Żeby przygotować idealny stek wołowy potrzebne jest… dobre mięso. Wiem, nie odkrywam tu Ameryki, ale taka jest prawda. Dobry stek potrzebuje dobrej jakości mięsa. Tylko tyle i aż tyle. Od jakiegoś czasu można w sklepach kupić porcje już sezonowanego (dojrzewającego) mięsa wołowego- zwykle jest to rostbef lub antrykot. Czasem jednak stawiam na najbardziej wykwintny kawałek wołowiny czyli polędwicę wołową i przygotowuje z niej filet mignon.
Porcje wołowiny (surowej) możecie owinięte w pergamin (papier) przechowywać do 3 dni, najlepiej w najchłodniejszym miejscu lodówki. W zamrażalniku zaś wołowina spędzić może do pół roku.
Zasady przygotowania idealnego steku wołowego:
Mówiąc (pisząc?) zupełnie szczerze, skupimy się należy na samym mięsie, bo dobra wołowina naprawdę nie potrzebuje wielkiego obrabiania i wielu dodatków. Wystarczy sól, pieprz i dosłownie odrobina tłuszczu (oleju czy oliwy). Dobrze jest jednak pamiętać tylko o kilku zasadach, które pozwolą na przygotowanie steka idealnego:
- jeśli nie masz dużej wprawy, przygotuj steki raczej cieńsze niż grube- łatwiej zapanować nad ich stopniem wysmażenia;
- mięso przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową. Jeśli smażymy mięso od razu po wyjęciu do z lodówki istnieje ryzyko, że wierzch będzie znacznie bardziej przesmażony od środka;
- mięso będzie delikatniejsze, jeśli przed przygotowaniem trochę poleży w zamrażalniku, w ten sposób po usmażeniu jest pełne wilgoci i przyjemnie kruche;
- mięso doprawiamy przed samym smażeniem. Solimy tylko stronę od której zaczynamy smażenie i stek od razu trafia na rozgrzaną patelnię. Drugą stronę solę dopiero na moment przed przewróceniem mięsa na drugą stronę;
- pozwól mięsu spokojnie się smażyć. Nie przykładaj go wielokrotnie ze strony na stronę. Niech spokojnie się przysmaży na brązowy kolor i utworzy tę przypieczoną warstewkę, którą tak wszyscy uwielbiamy!
- nie jedz steków od razu po zdjęciu ich z patelni. Niech odpoczną kilka minut na talerzu. Gotujące się wewnątrz mięsa soki się uspokoją i cały smak zostanie wewnątrz steka;
- jeśli Twoje steki mają powyżej 2,5-3 cm grubości, po usmażeniu warto przenieść je do pieca, by w nim doszło;
- do smażenia steków najlepiej wybrać bardzo dobrze rozgrzewającą się patelnie np. żeliwną;
- steki podczas smażenia nie powinny się ze sobą stykać.
Jak usmażyć idealny stek, krok po kroku:
Przygotuj porcje wołowiny, steki, o grubości ok. 3 cm każdy. Ja wybrałam polędwicę wołową.
Ten sposób przygotowania steków zajmuje ok. 30 minut, jednak gwarantuje uzyskanie idealnie przesmażonych i soczystych steków!
- Polędwiczki natrzyj (dłońmi) oliwą i odstaw na talerzu, aby miały temperaturę pokojową.
- Piekarnik nagrzej do 220 oC.
- Rozgrzej patelnię (najlepiej żeliwną).
- Dopraw jedną stronę mięsa solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Mięso łóż przyprawioną stroną do dołu na patelni i smaż ok. 2,5 minuty. Nie przekładaj w trakcie.
- Wierzch mięsa dopraw solą i pieprzem, przewróć steki i smaż przez kolejne 2,5 minuty.
- Zdejmij mięso z patelni i odstaw na ok. 30 minut.
- Polędwiczki przełóż na patelnię i wstaw do piekarnika. Piecz steki przez ok. 11-12 minut (termometr kuchenny powinien pokazywać po wbiciu ok. 55 oC)- takie steki będą średnio wysmażone.
- Mięso zdejmij z patelni i zostaw na ok. 3 minuty, aby odpoczęło. Podawaj od razu.
Przepisy na stek wołowy z dodatkami:
Jeśli szukasz pomysłów na to, jak podać steki wołowe, zapraszam na blog po inne przepisy np.
- Filet mignon z masłem parmezanowym- przepis TUTAJ
- Steki wołowe z grzybami leśnymi- przepis TUTAJ
- Steki wołowe z sosem z zielonym pieprzem- przepis TUTAJ
- Polędwica wołowa z salsą z grillowanych ananasów- przepis TUTAJ
Lub nie mniej pyszny, a wymagający nieco mniej wprawy Idealny Tatar Wołowy- przepis TUTAJ
Te na pierwszym zdjęciu doskonale przygotowane, tych na drugim bym nie zjadł…