Przepisy
Agaty

Ziemniaki pieczone z serem

Przekąski, Przepisy, Vege, Warzywa
Opis

pieczone ziemniaki

Wiadomo, kiedy zapraszamy gości na imprezę, wypadałoby postawić coś pysznego na stole. Z doświadczenia wiem, że najlepiej sprawdzają się przekąski. A jeszcze lepiej- duża ilość przekąsek:) Najwygodniejsze na przyjęciach są rzeczy, do których jedzenia nie potrzebujemy sztućców: małe kanapki czy na przykład takie właśnie pieczone ziemniaki, które można podać z sosem do maczania. Są pełne intensywnego smaku, chrupiące, z lekką serową nutką, po prostu pyszne- a ich zrobienie nie zajmuje więcej niż 5 minut (ziemniaków nie trzeba nawet obierać!).

pieczone ziemiaki na imprezę

Jakie ziemniaki kupić?

Kiedy wybieracie ziemniaki do tego przepisu, najlepiej kupcie te przeznaczone specjalnie do pieczenia (powinny być tak opisane w sklepie). Nie spotka nas wtedy przykra niespodzianka i nie traficie na rozsypujące się, bardzo mączyste ziemniaki przeznaczone np. na kluski  czy pyzy. Jeśli kupicie duże sztuki, pokrójcie je wzdłuż na ósemki- czyli na pół, na pół i na pół :)- powstanie coś na kształt długich frytek. Małe sztuki przekrójcie po prostu na połowy lub ćwiartki.

Z czym podać ziemniaki pieczone z serem?

Takie pieczone ziemniaki są pyszne same w sobie. Przyprawy i dojrzewający ser (np. parmezan) nadają kartoflom dużo smaku. Można jednak podać ziemniaczki z ulubionymi sosami, super sprawdzi się tu klasyczny tzatziki (jogurt+ czosnek+ ogórek, przepis znajdziecie O TUTAJ), a nawet poczciwy ketchup czy kwaśna śmietana. Oczywiście pieczone ziemniaki najlepiej jest podawać od razu, jeszcze gorące!

pieczone frytki z ziemniaków z serem

Moją porcję pieczonych ziemniaków doprawiłam suszonym oregano, granulowanym czosnkiem oraz świeżo tartym serem dojrzewającym– parmezanem. Suszone zioła możecie dodać według własnego gustu, np. tymianek czy rozmaryn. Postawiłam na czosnek w proszku, bo wiedziałam, że świeży może się spalić. Gdy ziemniaczki były już upieczone, potarłam na nie niewielką, dodatkową ilość sera, który wspaniale się na nich rozpuścił.

  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 25 minut- aż ziemniaki będą miękkie, a skórka na nich przypieczona.
  • Pod koniec pieczenia ziemniaki posypać możesz dodatkowym tartym serem. Podawaj najlepiej na ciepło, prosto z pieca.
  • ***

    Pieczone ziemniaki z serem świetnie smakują podane np. z sosem TZATZIKI, przepis znajdziesz O TUTAJ!

    -->