Wytrawne mini pączki
Zacznę od ludowej mądrości: nie wszystko złoto, co się świeci, a nie każdy pączek musi być słodki! :) Dziś przychodzę w rozwiązaniem dla osób, które z deserów to najchętniej wybierają śledzie w śmietanie, ale jednak z okazji Tłustego Czwartku chciałyby zjeść coś pysznego i utrzymanego w tradycji. Oto nadchodzę więc z przepisem na wytrawne pączki!
To małe pączki czy też racuszki, które przygotujecie w mgnieniu oka z podstawowych składników, które znajdziecie pewnie w każdej kuchni. Baz to mąka, jajko, mleko. A do tego dodatki, z którymi można trochę poszaleć.
Ja wykorzystałam:
- czerwoną paprykę (świeżą)
- kukurydzę konserwową
- cebulę
- tarty ser- cheddar
Możecie dodać także pikantna papryczkę chili, ser pleśniowy (lub inny o wyrazistym smaku), drobno pokrojoną szynkę, hiszpańską kiełbasę chorizo, szczypior, dymkę, ulubione zioła…
W zasadzie wystarczy tylko wymieszać składniki, a następnie nakładać łyżką porcje surowego ciasta wprost na rozgrzany olej. Pamiętajcie, aby smażyć pączki na dobrze rozgrzanym oleju (w oleju o zbyt niskiej temperaturze będą nasiąkać tłuszczem), po usmażeniu proponuje wyłożyć pączki na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby zebrał nadmiar tłuszczu.
Moje wytrawne pączki podałam z jogurtem greckim wymieszanym z pikantnym sosem chili (sriracha). Oczywiście nie muszą dodawać, że pączki smakują najlepiej, gdy jemy je lekko jeszcze ciepłe, prawda?! :)))
ps. Z podanych proporcji usmażycie ok. 15 pączków, każdy z jednej dużej łyżki ciasta.