Przepisy
Agaty

Wielkanocny przepyszny pasztet rybny

Przekąski, Przepisy, Ryby & owoce morza, Święta
Opis

Wiadomo, jak Wielkanoc- to pasztet. Chyba przyznacie mi rację, że obok okazałej wielkanocnej baby (przy okazji, z całego serca polecam na nią przepis od Neli Rubinstein, O TUTAJ) to właąnie pieczony pasztet jest symbolem tych wiosennych Świąt. Tym razem przygotowałam go jednak w wersji mniej oczywistej, bo to pasztet rybny. Pyszny, aromatyczny, delikatny- doskonały podany na zimno z porcją ostrego chrzanu, choć i po podgrzaniu (na maśle, na patelni) będzie wspaniałym daniem obiadowym z dodatkiem np. sosu koperkowego- tak rzucam inspirację;)

Porcja wielkanocnego pasztatu rybnego

Jak przygotować pasztet rybny?

Do przygotowania pasztetu rybnego  użyć możecie w zasadzi dowolnej ryby o białym mięsie: dorsza, miruny, morszczuka… Oczywiście, jeśli dysponujecie rybami mrożonymi, najpierw należy je rozmrozić.  Najwygodniej kupić filety, czyli porcje ryby już pozbawione ości. Jeśli macie całe sztuki, należy je oczywiście oczyścić, wyfiletować i pozbawić skóry- pasztet z tak oprawionej ryby będzie najlepszy!

Ja dodaję też poro kopru, bo dla mnie koperek to zapach wiosny ( a poza tym wspaniale komponuje się z delikatną rybą). Możecie wzbogacić smak rybnego pasztety posiekaną natką pietruszki czy szczypiorem, do tego koniecznie spora szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej- ta pasuje do pasztetu tak rybnego, jak i tradycyjnego.

Wielkanocny pasztat rybny na talerzu

Jak piec pasztet rybny?

Pasztet możecie upiec “klasycznie” to znaczy po prostu wstawić do piekarnika we wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremce lub piec go ” w kąpieli”, to znaczy formę z pasztetem umieścić w większym naczyniu i przestrzeń między nimi wypełnić gorącą wodą. Taki pasztet nie będzie miał przypieczonej skórki, będzie za to bardzo delikatny (i upieczony bez ryzyka przesuszenia) i cudownie wilgotny.

Pasztet rybny na widelcu

Proporcje podaje na foremkę “z kominem” o średnicy ok.25 cm.