Przepisy
Agaty

Steki z grzybami leśnymi

Mięso, Obiady, Przepisy
Opis

Steki z grzybami leśnymi (6)

Spędziliśmy ostatnią niedzielę sierpnia absolutnie klasycznie- na grzybobraniu. Na efekt nie mam prawa narzekać, bo absolutnie mnie satysfakcjonuje. Grzybów jest tyle, by się najeść, a nie tyle, by obierać i płakać, że jeszcze 5 kobiałek zostało do 'przerobienia’, a i takie sytuacje klęski urodzaju pamiętam ;)

Steki z grzybami leśnymi (2)

Obiad był bardzo prosty, a przy tym naprawdę smaczny. Dwa główne składniki, odrobina ziół i dosłownie kwadrans przygotowań. Takie dania lubię!

Steki z grzybami leśnymi (4)

Proporcje na 2, naprawdę solidne porcje.

Na patelni, na oliwie, zeszklij drobno posiekaną szalotkę, dodaj tymianek i grzyby pokrojone w cienkie plasterki. Smaż na dość dużym ogniu, aby lekko się zarumieniły (zbyt mały ogień sprawi, że będą się dusić w swoim soku). Przypraw kolendrą, solą i pieprzem.

Zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło, wymieszaj.

Steki usmaż na oliwie w stopniu jaki lubisz (ja wybieram zawsze średnio wysmażone). Na porcjach mięsa ułóż grzyby, posyp natką pietruszki.

-->