Przepisy
Agaty

Zupa krem z dyni i marchewki

Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Vege, Zupy
Opis

No i zaczęło się. Mamy najwyraźniej już jesień, bo wkoło coraz więcej pięknie pomarańczowych dyń. W Warsztatach sezon rozpoczęliśmy przyrządzając risotto dyniowe, teraz zaś przyszedł czas na najłatwiejsze z dyniowe danie- zupę.

Zupa krem z dyni i marchewki (4)

Wariacji na jej temat są setki, dziś połączyłam w kremie dynię ze słodką marchewką, całości pikanterii zaś dodałam odrobiną żółtej pasty curry.

Zupa krem z dyni i marchewki (1)

Zupa krem z dyni i marchewki (3)

Za dodatek posłużyły nam małe grzanki zapieczone z oliwą i parmezanem.

Zupa krem z dyni i marchewki (5)

Dynię pokrój w plastry, ułóż na blasze i piecz ok. 20 minut w temp. 180 oC (do miękkości). Obierz ze skóry.

Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oliwie (możesz podlać odrobiną wody i dusić, cebula musi być miękka, nie zbrązowiona).

Marchew zmiksuj z dynią, cebulą i bulionem na gładki krem, dopraw do smaku. Podawaj z grzankami i serem.

-->