Gnocchi w sosie śmietanowym z cukinią i suszonymi pomidorami
Po pierwsze, bądźmy szczerzy, w tym przepisie chodzi o sos. Bo gnocchi (czyli nasze ulubione włoskie kluski ziemniaczane aka kopytka kupimy pewnie i tak w sklepie, prawda?:) Ja wybrałam takie mini kluseczki, które gotuje się tylko 2 minuty, mój obiad stał się tym samym jeszcze bardziej błyskawiczny. Ale do rzeczy. Czyli do sosu.
Ten śmietanowy sos to w zasadzie tylko kilka składników, które jednak wspaniale się ze sobą łączą i dopełniają. Kremowa śmietanka świetnie łączy się z delikatną cukinią i suszonymi pomidorami, pełnymi mitycznego smaku „umami”.
Cały przepis jest naprawdę łatwy, mam do niego w zasadzie tylko dwie uwagi.
- Po pierwsze, nie gotujcie cukinii zbyt długo. Niech pozostanie „al dente”, taka lekko jeszcze chrupiąca jest zdecydowanie lepsza.
- Po drugie dopilnujcie, by cebula była naprawdę miękka. Czyli mały ogień i wolne smażenie, żeby cebula się nie zarumieniła, ale wręcz rozpływała w ustach.
Danie przed podaniem możecie dodatkowo doprawić posypując tartym serem dojrzewającym np. parmezanem.
Zamiast soli lubię dania doprawiać sosem sojowym, polecam :)
I na koniec jeszcze mała uwaga. Sos zyska na wyrazistości, jeśli doprawicie go odrobiną soku z cytryny lub niewielkim chlustem białego, wytrawnego wina. Zyska w ten sposób nieco lekkości.
Podaję proporcje na sos do obiadu dla 4 osób.
Witam, danie wygląda pysznie :) Gdzie kupię takie ładne drobne kluseczki?