Przepisy
Agaty

Gnocchi w sosie śmietanowym z cukinią i suszonymi pomidorami

Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Vege

Gnocchi w sosie śmietanowym

Po pierwsze, bądźmy szczerzy, w tym przepisie chodzi o sos. Bo gnocchi (czyli nasze ulubione włoskie kluski ziemniaczane aka kopytka kupimy pewnie i tak w sklepie, prawda?:) Ja wybrałam takie mini kluseczki, które gotuje się tylko 2 minuty, mój obiad stał się tym samym jeszcze bardziej błyskawiczny. Ale do rzeczy. Czyli do sosu.

Ten śmietanowy sos to w zasadzie tylko kilka składników, które jednak wspaniale się ze sobą łączą i dopełniają. Kremowa śmietanka świetnie łączy się z delikatną cukinią i suszonymi pomidorami, pełnymi mitycznego smaku „umami”.

Cały przepis jest naprawdę łatwy, mam do niego w zasadzie tylko dwie uwagi.

  • Po pierwsze, nie gotujcie cukinii zbyt długo. Niech pozostanie „al dente”, taka lekko jeszcze chrupiąca jest zdecydowanie lepsza.
  • Po drugie dopilnujcie, by cebula była naprawdę miękka. Czyli mały ogień i wolne smażenie, żeby cebula się nie zarumieniła, ale wręcz rozpływała w ustach.

Danie przed podaniem możecie dodatkowo doprawić posypując tartym serem dojrzewającym np. parmezanem.

Zamiast soli lubię dania doprawiać sosem sojowym, polecam :)

I na koniec jeszcze mała uwaga. Sos zyska na wyrazistości, jeśli doprawicie go odrobiną soku z cytryny lub niewielkim chlustem białego, wytrawnego wina. Zyska w ten sposób nieco lekkości.

Podaję proporcje na sos do obiadu dla 4 osób.

Gnocchi w sosie śmietanowym