Przepisy
Agaty

Semifreddo (z malinami)

Desery, Przepisy – blog kulinarny

semifreddo z malinami

Semifreddo czyli… no właśnie, co? Takie nie do końca lody, choć zimne to i zmrożone. Kremowy deser podawany wprost z zamrażalnika. Kuzyn rolady lodowej, pełen ulubionych dodatków. Krótko mówiąc; coś pysznego  i słodkiego, a do tego z włoskim rodowodem. Brzmi dobrze, prawda?

Przechodząc jednak do konkretów, semifreddo to naprawdę łatwy do przygotowania domowy deser lodowy. Nie potrzeba tu żadnej maszynki do robienia lodów. Przygotowujesz masę jajeczno- śmietanową, a następnie ja zamrażasz. Choć nie, cofnij, najpierw wzbogacasz ją ulubionymi dodatkami: świetnie sprawdzą się tu (zarówno świeże jak i mrożone owoce) np. maliny, kawałki ciasteczek, bezy, orzechy (wspaniale pasują pistacje, tylko pamiętajcie aby wykorzystać te niesolone! czy też migdały), kawałki karmelu lub płynne toffi… Dla każdego coś pysznego!

Moje semifreddo zamrażałam w jednej dużej foremce „korytku”, które służy mi na co dzień do pieczenia ciasta. Jej wnętrze wyściełałam spożywczą folią (tą przejrzystą), dzięki temu deser można łatwo z foremki wyciągnąć. Warto też kawałkiem folii przykryć semifreddo, gdy jest w zamrażalniku, żeby przypadkiem nie przeszło jakimś lodówkowym zapachem…. :)

Na koniec, pamiętajcie by semifreddo nie podawać zmrożonego na kamień. Niech ma szansę nieco zmięknąć przed konsumpcją, w końcu już sama nazwa sugeruje, że jest to deser tylko w połowie zamrożony :)

I na koniec, jeśli chcecie zobaczyć ten przepis w wersji filmowej, serdecznie zapraszam na mój profil na IG,  O TUTAJ (klik!)