Zielone szparagi z jajkiem
Na pytanie które szparagi wolę: zielone czy białe, odpowiadam bez chwili zastanowienie: zielone! A dlaczego? Otóż, zielonych szparagów nie trzeba obierać, można je jeść nawet na surowo (są przepyszne, smakują jak młody groszek wyjęty wprost z łupinki), bardzo szybko się je przygotowuje, a poza tym świetnie smakują gotowane, grillowane, smażone… są naprawdę uniwersalne!
Dziś zielone szparagi usmażone na maśle z oliwą, przygotowane na sposób wzorowany na kuchni francuskiej- w towarzystwie ugotowanych na twardo i posiekanych jajek. Tak przygotowane zielone szparagi smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na ziemno, można więc je podać np. jako jarzynkę do letniego grilla czy na przyjęciu- nic nie trzeba podgrzewać :)
Do przygotowania sosu do szparagów wykorzystałam dwa rodzaje musztardy: ostrą Dijon oraz taką z grubymi ziarnami gorczycy- bardzo lubię jej wygląd. Całość dania obsypałam posiekanym koprem i szczypiorkiem, to ukłon w stronę moich ulubionych wiosennych smaków. Koper rządzi! :)
Proporcje tego dania mogą być na oko dowolne, ja na pęczek zielonych szparagów wykorzystałam 3 jajka ugotowane na twardo.
I na koniec, jeśli mało Wam szparagowych inspiracji, polecam serdecznie TEN WPIS /klik!/, w którym zebrałam moich 13 ulubionych przepisów ze szparagami w roli główne, smacznego!