Idealne ciasto mega czekoladowe
Powiedzieć, że to ciasto jest czekoladowe, to nic nie powiedzieć. To jest ciasto MEGA czekoladowe. Jakby połączyć wilgotność brownie z konsystencją poczciwego murzynka. No bajka, po prostu!
Druga super cecha tego ciasta to absolutna prostota przygotowania (nawet dziecko to potrafi, serio- u mnie ciasto w zasadzie sama zrobiła 4-letnie córka:). Mieszasz „mokre”, potem „suche” i gotowe! Do ciasta wykorzystuje roztopione (i ostudzone) masło, nie trzeba więc nawet pamiętać, żeby wyjąc kostkę wcześniej z lodówki. Same plusy!
Ciasto możecie wzbogacić dodając do środka kawałki czekolady lub ozdabiając je solidną porcją czekoladowej polewy.
Zamiast użytej w przepisie maślanki możecie użyć kefiru lub mleka wymieszanego z łyżeczką octu winnego (taka mieszanka świetnie zastępuje maślankę).
Żeby ciasto nie przywarło do brzegów foremki, wysmarowałam ją masłem, a następnie obsypałam wnętrze warstwą ciemnego kakao (zwykle obsypuje się foremkę mąką, ale w przypadku czekoladowego ciasta pozostawiłaby białe ślady na placku, stąd mój wybór użycia kakao).
Ciasto upiekłam w tortownicy z kominkiem o średnicy ok. 25 cm, świetnie sprawdzi się też „korytko”, tyle w tym drugim przypadku trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia (ciasto będzie wyższe) pewnie o jakieś 10 minut.
Dzięki za inspirację, ostatnio chodziło za mną takie ciasto :) Z racji że ostatnio kupiłam sobie thermomix to zobaczymy jak się uda to przygotować na szybko w robocie :)