Młoda kapusta zasmażana (z koperkiem i kiełbasą)
Pojawienie się w sklepach młodej kapusty, to dla mnie najszczęśliwszy czas w roku! ;) O matko, jak ja ją uwielbiam! Od weekendu to nasz trzeci kapuściany obiad, a piszę ten tekst w środę :) Młoda kapusta to jest to! Przygotowuję ją w wersji z kiełbasą, boczkiem, dojrzewającą szynką lub bezmięsną, tylko z warzywami. Ostatnio eksperymentowałam nawet z takim lekkim bigosikiem z dodatkiem hiszpańskiej pikantnej kiełbasy chorizo i muszę przyznać, że danie wyszło lepiej niż dobrze!
Lubię do zasmażanej kapusty dodać także przecier pomidorowy. Ta odrobina kwaskowatej nuty fajnie przełamuje delikatną kapustę. Moim odkryciem jest jednak wzbogacenie smaku suszonymi pomidorami. Są one znanym źródłem umami (mitycznego 5ego smaku) i wznoszą poczciwą polską kapustkę na nowy level ;)
Dziś więc bigosik z młodej zasmażanej kapusty z moim autorskim twistem. Wierzcie mi proszę, ta kapusta wychodzi po prostu jak petarda i innej nie będziecie już chcieli nigdy przyrządzać, słowo!
Ale co tam pomidory i umami, najważniejszym dodatkiem jest przecież koper, duuuużo kopru! Bez kopru nie uda się przecież żadne wiosenne danie, prawda?!