Ciasto z borówkami
To mój ulubiony rodzaj ciasta, czyli szybkie w przygotowaniu i naprawdę pyszne :) Może i mało to odkrywcze, ale przecież nikt nie lubi spędzać długich godzin przy kuchni!
Koniec lata to czas, gdy borówek mam prawdziwy wysyp (głównie dzięki krzaczkom na działce u Teściowej :). Borówki wspaniale nadają się jako dodatek do ciasta, bo nie są zbyt soczyste, nie ma więc większego ryzyka, że przygotujemy placek z zakalcem (choć tak, wiem, że zakalec bywa ulubiona częścią ciasta!).
Do upieczenia ciasta z borówkami możecie wykorzystać także borówki mrożone, w takim wypadku nie rozmrażajcie ich przed nałożeniem na ciasto. Niech się spokojnie rozmrożą już na cieście, w piekarniku.
Moje ciasto z borówkami ma cytrynową nutę, to dzięki dodaniu do niego soku i skórki otartej z cytryny. Moim zdaniem cytrusowy aromat wspaniale pasuje do borówek, możecie jednak wykorzystać zamiennie cukier waniliowy lub esencję z wanilii, aby dodać do ciasta aromat.
Moje ciasto upiekłam w raczej niedużej, okrągłej foremce o średnicy ok. 21 cm.