Przepisy
Agaty

Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasta, Czekolada, Desery, Przepisy – blog kulinarny

ciasto czekoladowe z wiśniami

Ja to ciasto po prostu UWIELBIAM! Jest wprost doskonałe” wilgotne, bardzo czekoladowe, po prostu pyszne! Czasami podaję je z kremem czekoladowym na wierzchu ( TUTAJ znajdziesz przepis) dziś jednak postawiałam na dodatek wiśni. Kocham połączenie wiśni i czekolady. Te lekko kwaskowate owoce świetnie współgrają z czekoladowymi nutami placka.

ciasto czekoladowe z wiśniami

Do ciasta wykorzystuję świeże, wydrylowane (pozbawione pestek) wiśnie. Możecie użyć także owoców mrożonych, w takim przypadku nie rozmrażajcie ich przed dodaniem do ciasta.

Wierzch czekoladowego ciasta ozdobić możecie polewą z roztopionej czekolady (raczej gorzkiej lub deserowej, nie polecam czekolady mlecznej- bywa zbyt słodka). Sama podałam ciasto z dodatkiem naturalnego greckiego jogurtu naturalnego, świeżych wiśni i wiśniowej polewy (kupiłam gotową wiśniową polewę przeznaczoną do lodów). Ponieważ była bardzo słodka, świetnie zrównoważyła lekki i orzeźwiający smak chłodnego jogurtu greckiego. Jeśli zdecydujecie się na serwowanie ciasta czekoladowego z dodatkiem bitej śmietanki, pamiętajcie by zbytnio jej nie słodzić.

W przepisie używam “ciemnego kakao”. Nie zastępujcie go żadnym Nesquikiem czy innym kakao instant, bo to zupełnie inny smak. Ciemne kakao holenderskie zupełnie nie jest słodkie, ma głęboki czekoladowy smak- o jaki nam przecież chodzi!

Moje czekoladowe ciasto z wiśniami upiekłam w foremce o średnicy ok.22 cm, użyłam jednak połowy składników.

Ciasto jest przyjemnie wilgotne, z łatwością utrzymuje świeżość nawet przez kilka dni (choć mówiąc szczerze, to konkretne zjedliśmy od razu, za jednym posiedzeniem przy kawie ;)

ciasto czekoladowe z wiśniami