Przepisy
Agaty

Zupa warzywna z kurkami

Obiady, Przepisy, Vege, Warzywa, Zupy
Opis
Zupa warzywna z kurkami

Zupa warzywna z kurkami

Miłość do zup to chyba mamy (jako Polacy) w genach Czy upał czy zimnica, znajdzie się zupa pasująca do okazji ;) Tym razem zupa wakacyjna, taka do której warzyw można narwać w przydomowym ogródku, albo kupić na pierwszym lepszym straganie. Niby nic szczególnie wyszukanego, ale dodatek kurek zdecydowanie podbija jej smak i sprawia, że staje się wyjątkowa.

To zupa w 100% warzywna, bardzo rzadko gotuję zupy na mięsnym wywarze, pełna przy tym smaku i aromatu. Żeby bezmięsna zupa warzywna miała naprawdę wspaniały smak stosuję kilka kuchennych trików. Po pierwsze pokrojone/potarte na dużych oczkach warzywa najpierw podsmażam (z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego) na oliwie, aż nawet lekko się zarumienią, a pod koniec tego smażenia jarzyny podlewam chlustem sosu sojowego. Uwierzcie mi, takie przygotowanie bazy do zupy sprawi, że na zawsze pożegnacie mięsne wywary!

Zupa warzywna z kurkami

Do ugotowania mojej wakacyjnej zupy warzywnej wykorzystałam to, co miałam pod ręką: por, marchewki, fasolkę szparagową… Możecie jednak użyć całej włoszczyzny (korzenia pietruszki i selera), dodać ziarenka groszku czy młode ziemniaki, kalarepkę, seler naciowy, a nawet kalafior.

Jako dodatek do tej warzywnej zupy  z kurkami zrobiłam kluseczki (jajko+ ok. 2 łyżki mąki pszennej połączone na gładkie ciasto i wlane łyżką, w małych porcją wprost do gotującej się zupy). Możecie ją jednak uzupełnić kartoflami pokrojonymi w kostkę, kaszą, małym makaronem, a nawet ryżem.

Zupa warzywna z kurkami

Zupa warzywna z kurkami

Kurki- jak przygotować grzyby?

Po pierwsze grzybów nie myjemy! Najlepiej wyczyścić jej lekko wilgotną szmatką (papierowym ręcznikiem). Nasączone w czasie mycia wodą grzyby tracą naprawdę masę smaku. Druga sprawa- grzyby (w tym kurki) smażymy na dużym ogniu, żeby się zezłociły, a nie puściły soku. Lubię je też podlać pod koniec sosem sojowym (ale ja bym go dodawała do wszystkiego;) Kurki wrzucam do zupy, gdy warzywa w niej są już w zasadzie gotowe- prawie pod koniec.

Jeśli zamiast tradycyjnej śmietany użyjesz śmietanki roślinnej, otrzymasz zupę wegańską.

Przed podaniem proponuję każda miseczkę zupy posypać dużą ilością świeżej zieleniny (koperek i natka sprawdzą się świetnie!). To  najlepszy smak polskiego lata!

Zupa warzywna z kurkami