Przepisy
Agaty

Ciasto z morelami i porzeczkami

Ciasta, Owoce, Przepisy – blog kulinarny

Oto prosty przepis na wspaniałe letni deser: ciasto z morelami i czerwonymi porzeczkami. Słodycz moreli wspaniale kontrastuje z lekko kwaskowatym smakiem czerwonych porzeczek. To sprawia, że ciasto jest naprawdę pyszne, niezbyt słodkie i świetnie sprawdzi się jako wakacyjny dodatek do kawy.

Bardzo lubię wykorzystywać od pieczenia ciasta z morelami kwadratowe lub prostokątne foremki, bo połówki owoców naturalnie dzielą placek na małe porcje, układam je (tj. połówki moreli) rzędami, każda tworzy naturalne centrum kawałka. Lubię taki porządek w cieście :)

Za to czerwone porzeczki rozrzucam do cieście losowo, na koniec, już przed podaniem dokładam jeszcze trochę surowych porzeczek- ich kwasowość wspaniale uzupełnia lekką słodycz placka. Oczywiście ciasto podać możecie z ubitą śmietaną, lodami waniliowymi lub jogurtem greckim wzbogaconym ziarenkami laski wanilii (lub cukrem z wanilią).

Do przygotowania mojego ciasta z morelami i czerwonymi porzeczkami wykorzystałam kwadratową foremkę o boku o długości ok. 20 cm.

Wierzch ciasta, już po nałożeniu na niego owoców, posypałam ok. 2 łyżkami grubego cukru w kryształach- stworzył na placku słodką, chrupiącą skorupkę.