Kokosowe ciasto z owocami
Wakacje to wspaniały czas na zabawy w domowego cukiernika. Jest cała masa owoców, które z powodzeniem można wykorzystać do ciast, tortów i babeczek. Dziś przedstawiam Wam kokosowe ciasto z owocami, które smakuje po prostu każdemu! Upiekłam je z myślą, że zjemy sobie w weekend do kawy, ale już pierwszego dnia zniknęło w całości zjedzone przez moją głodną słodkości rodzinę :)
Wierzch ciasta wzbogaciłam owocami. Wybrała te, które akurat miałam pod ręką, a były to:
- truskawki,
- poziomki
- maliny
- jagody (kamczackie).
Jeśli chodzi o truskawki, najlepiej wybrać te małe, ciemne i jędrne. Są nie tylko pełne smaku, ale mają też stosunkowo mało wody, więc nie ma ryzyka, że rozmoczą ciasto. Możecie wykorzystać oczywiście też inne owoce takie jak morele (połówki lub ćwiartki), wypestkowane wiśnie, borówki amerykańskie, jagody czy jeżyny. Co akurat czeka na kuchennej szafce :)
Całość ciasta posypałam dodatkowo pociętymi w słupki migdałami (można użyć płatków migdałowych) oraz kryształkami grubego cukru, który nawet po upieczeniu fajnie chrupie pod zębami. Oczywiście są to dodatki opcjonalne.
Moje kokosowe ciasto z owocami naprawdę długo pozostaje świeże i cały czas wilgotne. To zasługa składników użytych do jego upieczenia, a w szczególności wiórków kokosowych, maślanki i oleju. Ten zestaw sprawia, że to naprawdę wyjątkowo pyszny placek, którym możemy się cieszyć przez kilka dni i cały czas pozostanie rewelacyjnie sprężysty i przyjemnie „mokry”.
W przepisie podaję proporcje na foremkę o wymiarach ok. 20×20 cm. Otrzymałam z niej 9 sporych porcji ciasta.