Przepisy
Agaty

Mus czekoladowy z Nutellą

Czekolada, Desery, Przepisy – blog kulinarny

Kocham musy czekoladowe! Kremowe, a przy tym lekkie, o intensywnie czekoladowym smaku. Musze jednak przyznać, że mam czasem obawy, bo wiele z nich ma w składzie surowe jajka. To zwykle ubita piana z białek nadaje im lekkość. Są osoby, które nie mogą jeść surowych jaj (kobiety w ciąży, na przykład), albo po prostu ich nie lubią. Wtedy z pomocą nadchodzę ja i wspaniały MUS CZEKOLADOWY Z NUTELLĄ.

mus czekoladowy z Nutellą

 

Tak, wiem Nutella nie ma rewelacyjnie zdrowego składu, ale wychodzę z założenia, że wszystko jest dla ludzi i od czasu do czasu, na wyjątkowe okazje… Bo ten mus sprawdzi się idealnie np. jako deser na Walentynki!

Sami się przekonacie, jak łatwy w przygotowaniu jest ten mus czekoladowy. To tylko… 4 składniki!

Jako dodatki do musu czekoladowego proponuję podać:

  • ubitą śmietankę na wierzch (można ją dosłodzić odrobiną cukru)
  • świeże owoce jak maliny czy truskawki
  • wiórki czekolady
  • a do środka… szczodrą szczyptę soli- czekolada kocha sól!

Z podanych proporcji przygotujcie 3 małe lub 2 duże porcje musu czekoladowego.

Deser przed podaniem należy schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Najlepszy jest jednak moim zdaniem, gdy w lodówce spędzi całą noc.

Pamiętajcie jednak, że mus należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie przejął „lodówkowych” zapachów.

Ubitą śmietanką i owocami udekoruj mus dopiero przed podaniem.

A, i na koniec jeszcze jedna ważna uwaga- śmietanka kremówka do ubijania powinna być wyciągnięta prosto z lodówki i zimna, wtedy ubija się ją najłatwiej. A po drugie, nie ubijaj śmietanki zbyt mocno, bo… zamieni się w masło ;)