Najlepszy sernik czekoladowy (nie tylko na Wielkanoc)
Przepisów na wielkanocne serniki jak grzybów po deszczu, ale ja postanowiłam trochę w tradycji namieszać i i upiekłam bajecznie kremowy SERNIK CZEKOLADOWY, który uda się każdemu!
To w zasadzie słodka tarta, więc nie ma tu ryzyka, że coś nam w nim opadnie czy się nie dopiecze!
Wiem, że wiele osób w ogóle nie wyobraża sobie Wielkanocy bez domowego sernika. Ten klasyczny sernik na Wielkanoc jest wysoki, pełen bakalii (choć dodatek rodzynek jak wiem z autopsji, jest w wielu rodzinach kwestią sporną ;). Moja wersja czekoladowego sernika na Wielkanoc jest pyszna i naprawdę łatwa do upieczenia, może z powodzeniem pojawić się jako „nowość” na wielkanocnym stole.
Spód czekoladowego sernika (nie tylko na Wielkanoc;) przygotowałam na bazie ciasteczek typu „oreo”, ale możecie wykorzystać też inne, np. owsiane w czekoladzie. Należy je drobno pokruszyć (najwygodniej zrobić to w malakserze), a następnie połączyć z niewielką ilością roztopionego masła. Taką masą wykładam spód foremki, mocno dociskając do dna np. spodem szklanki a następnie podpiekam w piekarniku. Trzeba jednak pamiętać, aby podpieczony spód dokładnie ostudzić, zanim nałożymy na niego czekoladową warstwę sernikową.
Jak przygotować sernik czekoladowy?
Do przygotowania masy serowej do tego sernika na Wielkanoc nie trzeba nawet używać miksera! Wszystkie składniki wystarczy połączyć w misce i gotowe- 5 minut „roboty”!
Jakiego era używam do pieczenia sernika? Tak zwanego „serka kremowego” o naturalnym smaku. Możecie kupić go w zasadzie każdym markecie w płytkim prostokątnym lub owalnym opakowaniu. Używam np. serka Philadelphia lub Łaciatego.
Wierzch już upieczonego sernika czekoladowego ozdobiłam polewą czekoladową: w rondelku podgrzewam masło i do roztopionego, ciepłego dodaję czekoladę. W ten sposób otrzymuje lśniącą i miękką polewę czekoladową do ciasta. Daję ok. 2 łyżki masła na 100 g (tabliczkę) czekolady. Żeby podkreślić, że to sernika na Wielkanoc dodałam też czekoladowe jajeczka.
Mój czekoladowy sernik na Wielkanoc upiekłam w foremce o wymiarach ok. 20×30 cm.