Przepisy
Agaty

Pascha Wielkanocna- prosta i pyszna!

Desery, Przepisy – blog kulinarny, Święta

pascha wielkanocna

Pascha to deser absolutnie wielkanocny i chyba nie znam nikogo, kto przygotowywał by ją w innym okresie roku. Wiem, że nie je się jej na Wielkanoc w każdym domu, jest na pewno mniej popularna niż sernik, ale uważam, że może stać się jego zamiennikiem, a na pewno pewnym urozmaiceniem na wielkanocnym stole.

Tradycja podawania Paschy na Wielkanoc wywodzi się ze Wschodu, stąd to tradycyjnie danie w wielu Kresowych domach.

Moja pascha może troszkę różnić się od tradycyjnej, a to dlatego, że rezygnuję z niej z użycia surowych jajek. Mam w domu małe dzieci i nie chcę ryzykować. Zamiast jajek (które ubite dają passze (?) lekkość, używam śmietanki kremówki, która ubita  spełnia tę samą rolę. I tak, macie rację, nie jest to dietetyczny deser ;)))

Do przygotowania Paschy na Wielkanoc można użyć dowolnych bakalii. Ja najbardziej lubię dodawać do nie j migdały posiekane lub kupione gotowe słupki i rodzynki. Absolutnie obowiązkowy jest też dodatek wanilii i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Bakalie, szczególnie suszone owoce, można przed dodaniem do serowej masy namoczyć w ulubionym alkoholu :)

Sprawdzą się więc:

  • rodzynki
  • suszona żurawina
  • suszone morele
  • migdały
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

pascha wielkanocna

Jaki twaróg użyć do Paschy?

Ważne jest jakiego twarogu użyjemy do zrobienia paschy. Musi być zmielony i tłusty. Ja najbardziej lubię ten z mleczarni w Strzałkowie (ale nie wiem czy jest dostępny w całym kraju). Twaróg” z wiaderka” będzie zbyt mokry. Twaróg na paschę powinien być kremowy i dość zbity.

Gotową paschę należy formować w naczyniu, z którego można odprowadzić ewentualny nadmiar płynu (serwatki). Można użyć sitka wyłożonego dodatkowo muślinem/czystą pieluszką tetrową lub (tak zrobiłam w tym przypadku) czystej, nowej doniczki z otworami na dnie, również wyłożonej materiałem. Naczynie wyścielamy materiałem, a następnie wstawiamy na kilka godzin/całą noc do lodówki, np. na miseczce (można dodatkowo obciążyć wierzch Paschy kładąc mały talerzyk,a na nim słoik z wodą). Gotowa pascha powinna być dość zwarta.

pascha wielkanocna

Ważne, by przed przygotowaniem paschy twaróg miał temperaturę pokojową, masło natomiast musi być idealnie miękkie- żeby się dobrze ubiło i połączyło z białym serem.

Podane proporcje są na jedną paschę wielkości mniej więcej kobiecej dłoni ;)

pascha wielkanocna