Brownie z malinami
Tak jak nie przepadam za połączeniem truskawek z czekoladą, tak maliny wydają mi się być jej idealnym uzupełnieniem. Ten intensywny, słodko-kwaśny smak doskonale dopełnia czekoladowe desery.
Dziś klasyk- miękkie w środku, rozpływające się w ustach brownie. Wymarzony kompan filiżanki mocnej kawy.
Proporcje na foremkę ok. 30×30 cm
- czekolada gorzka - 200g
- masło - 200 g
- cukier brązowy - 1 i 3/4 szklanki
- jajko - 4 szt
- mąka pszenna - 1 i 1/3 szklanki
- proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- maliny - ok. 1 szklanka
Masło roztop z czekoladą, wolno podgrzewając w małym rondelku. Ostudź.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj 1/2 porcji masła z czekoladą, sól i mąkę z proszkiem do pieczenia. Połącz, dodaj resztę cezkolady.
Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż owoce, piecz ok. 35 minut w temp. 180 oC.
-
pod zdjęciem jest info – 30x30cm
Ale pysznie wygląda. A za mną właśnie od tygodnia chodzi myśl o brownie. I nawet mam maliny w lodówce:-) więc zaraz się zabieram do roboty.
drugie zdjęcie jest po prostu bombowe :)
Czy mrożone maliny się nadadzą?
Być może w parze z jeżynami… :)
-
uzylam zamrozonych malin i to spowodowalo, ze ciasto w srodku nie scielo sie i bylo rzadkie, nie bylo surowe, jednak konsystencja nie byla taka jak przy prawdziwym brownie. boki sie upiekly normalnie i byly chrupiace, a srodek rzadki, jednak mimo wszystko przepis cudowny, smakuje oblednie!
-
Cieszę się, że mimo przygód smak wyszedł OK! :)
-
-
Sądzę, że tak. Nie rozmrażaj ich jednak przed dodaniem do ciasta.
Chyba nie powinnam zaglądać na tego bloga po 21 :-)
Mam cukier muscovado. Czy dodać go tyle samo, co zwykłego brązowego?
Mam cukier muscovado. Czy mam go dodać tyle samo, co zwykłego trzcinowego?
-
Tak.
Agata,
Ja zrobiłem w okrągłej foremce i znaczna część tego brownie jest niedopieczona. Czy wiesz co mogło byc nie tak?
-
Pamiętaj, że brownie nie może być przepieczone. Musi mieć konsystencję… truflowego nadzienia do czekoladki (taki mi się kojarzy :) Może więc Twoje było dobre??
na jaka wysokosc ciasto powinno wyrosnac? bo mam 2 blaszki ,ale mniejsze i zastanawiam sie uzyc 2?
-
To ciasto nie rośnie zbyt wysokie, powinno mieć ok.3-4 cm wysokości.
Ciasto palce lizać. Kwasowość malin rewelacyjnie się komponuje z czekoladą. Przepis dodany do ulubionych:)
PYCHA!! robię kolejny raz!! ♥
nie dodałam mąki…. czy istnieje jakakolwiek szansa, że coś z tego będzie? :-P
-
Przekonamy się :)
Ciasto jest rewelacyjne
Cześć! Wyszło fantastycznie w smaku, ale wydaje mi się, że jest trochę za suchy jak na takie typowe brownie. Czy może piekłaś używając termoobiegu czy nie? Ja mam tylko możliwość z termoobiegiem w moim piekarniku i zastanawiam się czy nie powinnam po prostu dać mniejszej temperatury? Pozdrawiam
-
Ma Pani rację! Ja piekę z grzałką góra-dół, przy termoobiegu temp. należy zmniejszyć o jakieś 10-20 0C, wtedy efekt będzie porównywalny. Trzymam kciuki za następne wypieki! :)
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Witam, jakiej foremki uzywasz do pieczenia tego ciasta?