Przepisy
Agaty

Sałatka z soczewicy, buraków i sera hallumi

Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Surówki & sałatki, Vege, Warzywa
Opis

sałatka z soczewicą i hallumi kuchnia agaty (4)

Już nie raz wspomniałam Wam, że buraki to jedne z moich ulubionych warzyw, są takie uniwersalne! Najbardziej lubię buraki pieczone, choć jeśli nie macie czasu, nawet te gotowane, kupione w sklepie nadadzą się doskonale!

sałatka z soczewicą i hallumi kuchnia agaty (2)

Ta sałatka pełna jest moich ulubionych smaków, o burakach już wspomniałam, do nich soczewica, lekko słony ser halloumi i orzeźwiający sos jogurtowy ze świeżymi ziołami. bagieta do kompletu i idealny lunch gotowy!

sałatka z soczewicą i hallumi kuchnia agaty (1)

Ostatnim elementem sałaki są surowe, zielone szparagi. Dodają chrupkości i świeżości. Jedzmy je, sezon jest krótki!

Proporcje na 2 porcje.

Ser halloumi podsmaż na złoto, z obu stron na odrobinie oliwy, na dobrze rozgrzanej patelni.

Składniki sosu: jogurt, koperek, natkę i miętę zmiksuj na gładki dressing. Dopraw do smaku.

Soczewicę ugotuj, przestudź, ma być sypka dlatego najlepiej użyć zielonej lub czarnej.

Od szparagów odetnij zdrewniałe końcówki, resztę warzywa pokrój na cienkie, ukośne plasterki.

W miseczkach ułóż sałatę, na niej plastry buraków i soczewicę. Całość polej sosem, na wierzchu ułóż ciepły ser, posyp kawałkami świeżych szparagów. Jedź najlepiej od razu, ze świeżą bagietką :)

-->