Przepisy
Agaty

Pełnoziarniste babeczki z truskawkami

Desery, Muffiny & babeczki, Owoce, Przepisy – blog kulinarny
Opis

pełnoziarniste babeczki z truskawkami kuchnia agaty (1)

Dowód na to, że może być i smacznie, i zdrowo, i sezonowo- pełnoziarniste babeczki z truskawkami spełniają te wszystkie warunki!

pełnoziarniste babeczki z truskawkami kuchnia agaty (3)

Babeczki uzupełniłam kremem na bazie mascarpone i musu truskawkowego, który zagęściłam agarem, dzięki temu krem jest stabilny i nie spływa z babeczek.

pełnoziarniste babeczki z truskawkami kuchnia agaty (4)

Z podanych proporcji upieczecie ok. 12 babeczek.

pełnoziarniste babeczki z truskawkami kuchnia agaty (2)

W misce połącz mleko, olej, jajko i esencję waniliową. Dodaj mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Wymieszaj.

Truskawki pokrojone w ćwiartki połącz z mąką ziemniaczaną, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.

Ciasto przełóż do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami. Wstaw d piekarnika nagranego do 200 0C, piecz ok. 20 minut. Ostudź.

Krem truskawkowy:

Mus truskawkowy podgrzej do granicy wrzenia. Agar rozpuść w odrobinie wody i dodaj do gorących truskawek. Dopraw do smaku cukrem, wymieszaj i odstaw. Truskawki ostudzą się i zgęstnieją.

Mascarpone delikatnie wymieszaj trzepaczką, dodaj zagęszczony mus truskawkowy i wymieszaj na jednolity krem. Odstaw na pół godziny do lodówki.

Krem truskawkowy nakładaj rękawem cukierniczym lub po prostu łyżeczką na wierzch babeczek. Możesz je dodatkowo ozdobić świeżymi owocami.

 

-->