Muffinki:
W misce połącz mleko, olej, jajko i esencję waniliową. Dodaj mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Truskawki pokrojone w ćwiartki połącz z mąką ziemniaczaną, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami. Wstaw d piekarnika nagranego do 200 0C, piecz ok. 20 minut. Ostudź.
Krem truskawkowy:
Mus truskawkowy podgrzej do granicy wrzenia. Agar rozpuść w odrobinie wody i dodaj do gorących truskawek. Dopraw do smaku cukrem, wymieszaj i odstaw. Truskawki ostudzą się i zgęstnieją.
Mascarpone delikatnie wymieszaj trzepaczką, dodaj zagęszczony mus truskawkowy i wymieszaj na jednolity krem. Odstaw na pół godziny do lodówki.
Krem truskawkowy nakładaj rękawem cukierniczym lub po prostu łyżeczką na wierzch babeczek. Możesz je dodatkowo ozdobić świeżymi owocami.
Czy można użyć czegoś innego zamiast agaru?