Przepisy
Agaty

Jogurtowy placek z owocami

Ciasta, Desery, Owoce, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Uwielbiam ciasta przygotowane na bazie jogurtu- są delikatne, a przede wszystkim długo utrzymują świeżość.

jogurtowy placek z owocami kuchnia agaty (3)

Ten placek jest naprawdę prosty, kilka podstawowych składników, jakie zapewne znajdziesz w najbliższym sklepie (albo nawet w kuchennej szafce) plus owoce, w zasadzie dowolne. Ja użyłam śliwek i jabłek, mogą być jednak i gruszki, brzoskwinie, morele czy nawet truskawki, w końcu teraz na nie sezon!

jogurtowy placek z owocami kuchnia agaty (1)

Wierzch ciasta posypałam płatkami migdałów i „grubymi” wiórkami kokosowymi. Dla odmiany użyć możesz jednak orzechów, a ciasto (zamiast wanilią) doprawić cynamonem lub skórka otartą z cytryny lub pomarańczy.

jogurtowy placek z owocami kuchnia agaty (2)

Placek piekłam w foremce ok. 20 x 30 cm.

W misie miksera ubij masło z cukrem na puszystą masę. Ciągle ubijając dodawaj po jednym jajku, esencję waniliową, a następnie jogurt i ricottę.

Dodaj suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Połącz

Ciasto wylej do foremki.

Na wierzchu ułóż ćwiartki śliwek i pokrojone w kostkę jabłko. Posyp migdałami i wiórkami kokosowymi.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni, a patyczek włozony do ciasta będzie suchy po wyciągnięciu. Przed podaniem ostudź.

-->