Jogurtowy placek z owocami
Uwielbiam ciasta przygotowane na bazie jogurtu- są delikatne, a przede wszystkim długo utrzymują świeżość.
Ten placek jest naprawdę prosty, kilka podstawowych składników, jakie zapewne znajdziesz w najbliższym sklepie (albo nawet w kuchennej szafce) plus owoce, w zasadzie dowolne. Ja użyłam śliwek i jabłek, mogą być jednak i gruszki, brzoskwinie, morele czy nawet truskawki, w końcu teraz na nie sezon!
Wierzch ciasta posypałam płatkami migdałów i „grubymi” wiórkami kokosowymi. Dla odmiany użyć możesz jednak orzechów, a ciasto (zamiast wanilią) doprawić cynamonem lub skórka otartą z cytryny lub pomarańczy.
Placek piekłam w foremce ok. 20 x 30 cm.
Ciasto przepyszne ! Zrobiłam ten błąd, że upiekłam w sobotę i w niedzielę musiałam piec drugie. Bardzo delikatne i smaczne w wersji z truskawkami