Przepisy
Agaty

Rolada z kremem mascarpone i malinami

Ciasta, Desery, Owoce, Przepisy – blog kulinarny
Opis

rolada z malinami i kremem mascarpone kucnia agaty (4)

Rolady wydawały mi się zawsze pracochłonnymi i trudnymi do wykonania ciastami, byłam w błędzie!

rolada z malinami i kremem mascarpone kucnia agaty (1)

Ponieważ biszkopt na roladę ma tylko 1-2 cm grubości, bardzo szybko się piecze-10 minut i gotowe. W międzyczasie przygotowuję krem, to znowu tylko moment pracy miksera. Zwijamy i gotowe! Można jeść od razu, ale lepiej schować roladę do lodówki, żeby ładnie się połączyła z kremem, który pod wpływem chłodu lekko stężeje.

DSC_0109_1

DSC_0110_1

DSC_0111_1

Myślę, że doskonałym dodatkiem do samej rolady i kremu z mascarpone, byłby jakiś prosty sos z malin, następnym razem na pewno o niego uzupełnię ten deser!

rolada z malinami i kremem mascarpone kucnia agaty (5)

Przygotuj drugi arkusz papieru do pieczenia, oprósz go cukrem pudrem i połóż na nim upieczone ciasto. Delikatnie odklej papier, na którym piekło się ciasto.

W czasie pieczenia przygotuj krem. W misie miksera ubij mascarpone z cukrem i esencją waniliową na puszysty krem. Wlej śmietankę i miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji kremu. Dodaj maliny i wymieszaj szpatułką tak, by część owoców się rozpadła i zabarwiła krem na jasnoróżowy kolor. Ewentualnie dopraw do smaku cukrem.

Na biszkopcie rozsmaruj równą warstwą krem. Trzymając brzegi papieru, na jakim ułożone jest ciasto, zwiń roladę. Ułóż na talerzu złączeniem do dołu.

Roladę możesz podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce- będzie się wtedy łatwiej kroić.

-->