Rolada z kremem mascarpone i malinami
Rolady wydawały mi się zawsze pracochłonnymi i trudnymi do wykonania ciastami, byłam w błędzie!
Ponieważ biszkopt na roladę ma tylko 1-2 cm grubości, bardzo szybko się piecze-10 minut i gotowe. W międzyczasie przygotowuję krem, to znowu tylko moment pracy miksera. Zwijamy i gotowe! Można jeść od razu, ale lepiej schować roladę do lodówki, żeby ładnie się połączyła z kremem, który pod wpływem chłodu lekko stężeje.
Myślę, że doskonałym dodatkiem do samej rolady i kremu z mascarpone, byłby jakiś prosty sos z malin, następnym razem na pewno o niego uzupełnię ten deser!
- jajko - 3 szt
- cukier - 60 g
- mąka pszenna - 75 g
- sól - 1/4 łyżeczki
- krem
- mascarpone - ok. 400 g (1 i 1/2 opakowania)
- cukier puder - ok. 3 łyżek, do smaku
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- świeże maliny - 1 szklanka (plus dowolnie kilka borówek)
- śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
Białka ubij z solą na pianę, partiami dodawaj po żółtku i części cukru, aż powstanie puszyste, jasnożółte ciasto. Dodaj przesianą mąkę i delikatnie połącz (już nie za pomocą mikser, tylko silikonowej szpatułki lub łyżki). Ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę na grubość ok. 1 cm. Równo rozsmaruj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 10-15 minut. Ciasto musi stężeć i zezłocić.
Przygotuj drugi arkusz papieru do pieczenia, oprósz go cukrem pudrem i połóż na nim upieczone ciasto. Delikatnie odklej papier, na którym piekło się ciasto.
W czasie pieczenia przygotuj krem. W misie miksera ubij mascarpone z cukrem i esencją waniliową na puszysty krem. Wlej śmietankę i miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji kremu. Dodaj maliny i wymieszaj szpatułką tak, by część owoców się rozpadła i zabarwiła krem na jasnoróżowy kolor. Ewentualnie dopraw do smaku cukrem.
Na biszkopcie rozsmaruj równą warstwą krem. Trzymając brzegi papieru, na jakim ułożone jest ciasto, zwiń roladę. Ułóż na talerzu złączeniem do dołu.
Roladę możesz podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce- będzie się wtedy łatwiej kroić.
-
Klasyczna duża blacha, rozsmarowujemy ciasto na grubość ok. 1 cm, więc zajmie ok.3/4 jej powierzchni. Powodzenia! :)
Witam! Ile śmietanki należy dodać do kremu? Pozdrawiam.
-
1/2 szklanki:)
Witam. Czy zamiast mąki pszennej można dodać mąkę ryżową.
-
Proszę spróbować, sądzę, że się uda!
Zrobiłam roladę z 4 jajek na prostokątną blachę z piekarnika. Krem z niewielkim dodatkiem truskawek i sosem truskawkowym. Pycha ! Dzięki za prosty i smaczny przepis
mnie rolady nadal przerastają, a uwielbiam je jeść :) szkoda, że dopiero teraz wpadłam na ten przepis kiedy sezon na truskawki i maliny już się skończył, bo zaryzykowałabym wykonanie :(
W sumie latem nie ciągnie mnie jakoś bardzo do słodkości, za to zimą w połączeniu z gorącą herbatą bardzo :) najbardziej lubię właśnie rolady albo kremówki w połączeniu z zieloną herbatą z jaśminem z teekanne ;) naprawdę polecam spróbować
-
Jeśli nie teraz, będzie w sam raz do wykorzystania latem przyszłego roku:)
Wszystku super tylko niestety masa sie zwazyla :(
Czy składniki musza mieć pokojowa temperature?
Na ciepły biszkopt rozsmarować krem ?
-
Rozsmarowujemy zawsze na zimn ciasto!
Masa się zaważyła!! Coś nie tak z tym przepisem
-
Zadbałaś o to, aby śmietana kremówka była dobrze schłodzona? Musi być minimum 6h w lodówce przed wykorzystaniem. Ja polecam robić krem trochę inaczej, tzn.:
ubijamy mascarpone ze śmietanką i pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Pamiętaj, żeby nie miksować za długo, bo krem się zważy! -
Kremy z owocami to nie jest najłatwiejsza rzecz na świecie… czasem różnica temperatury mas powoduje, że się warzy…
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Jaką wielkość na być tej blaszki, na którą wylewamy biszkopt? Dziękuję za odpowiedź:)