Dżem z truskawek i kwiatu czarnego bzu
Tak to natura sprytnie obmyśliła, że to co dojrzewa o podobnej porze, zwykle do siebie pasuje. Szparagi i młode ziemniaki (przepis TU) , botwina z rzodkiewką w pysznym chłodniku (przepis TU) , a truskawki doskonale komponują się z kwitnącym właśnie w czerwcu czarnym bzem. Piękne baldachimy białych kwiatków pachną niesamowicie, ale to nie jedyna ich zaleta. Mają dodatkowo właściwości zdrowotne, ale nawet, gdyby ich nie miały… używałabym ich dla samego zapachu!
Przygotowanie domowego dżemu jest bardzo proste, szczególnie, kiedy na rynku pojawiły się różne metody zagęszczania konfitur. Nie będę się upierała, jak metoda jest najlepsza- użyjcie ulubionej- cukru żelującego, pektyn, czy nawet gotowanych skórek jabłka. Ja użyłam cukru żelującego (do przygotowania przetworów w proporcji 3 części owoców na 1 część cukru (3:1).
Taki dżem gotowy jest w kilka minut, wystarczy, że przestygnie i już można cieszyć się intensywnym smakiem truskawek o niezwykłym, intensywnym aromacie kwiatów czarnego bzu. Z miękką bułeczką tworzy śniadanie idealne!
Niesamowity smak i aromat!