Muhammara- pasta z orzechów i papryki
Muhammarę, wspaniałą pastę z orzchów włoskich i pieczonej papryki nauczyła mnie robić Sammar, za co jestem jej ogromnie wdzięczna, bo to absolutnie mój smak!
Muhammarę razem z hummusem (przepis TU) i domowymi plackami pita (takimi jak TE) podaję na co drugiej imprezie, bo takie jedzenie świetne sprawdza się do miłego spędzenia czasu przy wspólnym stole. Każdy nakłada sobie przystawki, na jakie ma ochotę i przy szklaneczce wina siedzieć można tak do rana!
Do przygotowania muhhamary potrzebne nam będą upieczone papryki. Kroję je na pół, wykrawam środki, a skórkę lekko smaruję oliwą. Wkładam do mocno nagrzanego do 220 oC piekarnika, pod samą grzałkę i podpiekam, aż będą miękkie, a skórka miejscami stanie się czarna. Takie gorące jeszcze papryki wkładam do szczelnego woreczka lub przekładam do miski i zakrywam folią spożywczą. Gdy wystygną, bardzo łatwo (sama wręcz) odchodzi od nich skórka. I takie papryki są bazą do muhammary właśnie.
Czy myślisz,ze można by zamienić orzechy na nerkowce albo migdały?
Pozdrawiam