Przepisy
Agaty

Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami

Dodatki, Przepisy, Surówki & sałatki, Vege, Warzywa
Opis

sałatka ziemniaczana ze szparagami kuchnia agaty (3)

Przymrozki za oknem, ale na sklepowych półkach pojawiły się szparagi. Znak to, że mamy wiosnę!

sałatka ziemniaczana ze szparagami kuchnia agaty (2)

Na pierwszy szparagowy ogień trafiła u mnie sałatka ziemniaczana (z młodych ziemniaków, oczywiście!), z fasolką, rzodkiewką i dużą ilością zieleniny- koperku i szczypioru. Użyłam szparagów świeżych, to znaczy- nie gotowałam ich. Surowe zielone szparagi to coś wspaniałego! Są jędrne, chrupiące i smakują niczym strączek zielonego groszku zerwany prosto z krzaczka!

sałatka ziemniaczana ze szparagami kuchnia agaty (5)

Tę wiosenną sałatkę ziemniaczaną wzbogaciłam sosem z miodowo-musztardowymi nutami, ziemniaki gotowane w mundurkach potrzebują lekko kwaskowatego wsparcia!

sałatka ziemniaczana ze szparagami kuchnia agaty (4)

Proporcje na 4 porcje.

Dokładnie umyte ziemniaki ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Ostudź, pokrój w ćwiartki.

Od szparagów odłam zdrewniałe końcówki, zieloną część pokrój ukośnie w ok. 2 cm. kawałki.

W miseczce połącz ziemniaki, fasolę, kawałki szparagów i pokrojone w plasterki rzodkiewki. Dodaj posiekany szczypior i koperek.

Przygotuj sos: połącz oliwę, musztardę, miód i ocet. Dopraw do smaku- sos może różnie smakować w zależności od tego, jakie oliwy czy musztardy użyjesz.

Dressingiem polej warzywa, dopraw do smaku, delikatnie wymieszaj składniki.

-->