Przepisy
Agaty

Tarta ze szparagami na cieście francuskim

Przekąski, Przepisy, Tarty, Vege, Warzywa
Opis

Jak wiosna, to szparagi- takie mam kuchenne motto. Serio, gdy zaczyna się sezon, nie potrafię odpuścić i szparagi trafiają na nasz stół nawet codziennie. Tak krótko można się nimi cieszyć, że nie ma co się martwić- na pewno ni zdążycie się nimi znudzić!

tarta ze szparagami kuchnia agaty (8)

Dziś zielone, moje ulubione w tarcie z dodatkiem szczypioru.

tarta ze szparagami kuchnia agaty (4)

Taka tarta sprawdzi się na przystawkę, mały kawałek podać możecie jako dodatek do zupy, to też świetna kolacja, a następnego dnia- niezawodny  element lunchboxa!

tarta ze szparagami kuchnia agaty (6)

Do przygotowania tarty ze szparagami użyłam gotowego ciasta francuskiego, które najpierw podpiekłam przez kwadrans z obciążeniem. Dzięki temu ciasto będzie dobrze upieczone, chrupiące, nie nasiąknie nadzieniem.

tarta ze szparagami kuchnia agaty (2) tarta ze szparagami kuchnia agaty (3)

Z podanych proporcji przygotujecie tartę dla ok. 3 osób.

tarta ze szparagami kuchnia agaty (1)

Do wnętrza foremki włóż papier do pieczenia, wysyp obciążeniem, np. grochem. Piecz ok. 15 minut w temp. 200 oC.

Szparagi umyj, obetnij zdrewniałe końcówki, przekrój na połówki. Jajka połącz z serem i śmietanką, dopraw do smaku.

Z podpieczonego spodu tarty zdejmij obciążenie. Połóż na nim szczypiorek. Zalej masą jajeczną, na niej ułóż szparagi. Zapiekaj ok. 30 minut w temp. 200 oC, aż masa się zetnie, a wierzch tarty- ładnie zarumieni.

-->