Przepisy
Agaty

Ciasto z kremem cytrynowym

Ciasta, Przepisy – blog kulinarny

Niedługo Dzień Mamy, warto by więc zaskoczyć ukochana Mamę czymś szczególnym (niezbyt przy tym trudnym, a jednak robiącym wrażenie:). Już przychodzę z pomocą i przepisem na wyśmienite ciasto o lekko cytrynowym aromacie, na którego wierzchu nałożyłam krem na bazie mascarpone i cudownie kwaskowatego kremu „lemon curd„.

Co to jest Lemon Curd?

Wspomniany „lemon curd” to brytyjski krem cytrynowy przygotowany na bazie jajek i świeżo wyciskanego soku z cytryn. Jest po prostu obłędnie pyszny, bo w niesamowity sposób łączy w sobie kwaskowaty smak cytrusów ze słodyczą. Dodany do mlecznego serka mascarpone tworzy związek wprost idealny! Oczywiście możecie mieszać oba te składniki w dowolnych proporcjach, polecam jednak zastosować mniej więcej zasadę 1:1, czyli dodawać tyle mascarpone co lemon curd’u.

Jeśli macie dobre delikatesy gdzieś pod ręką, zapewne kupicie w nich słoiczek „lemon curd„. Szczerze jednak polecam przygotować go w domu- oto link do przepisu KLIK.

Uzupełnieniem tego wyjątkowego ciasta niech będą również lekko kwaskowate owoce takie jak truskawki czy maliny. I proszę, wyjątkowy torcik mamy gotowy!

Pamiętajcie proszę, by krem na wierzch ciasta nakładać dopiero, gdy biszkopt będzie już ZUPEŁNIE ostudzony, w przeciwnym razie całość nie utrzyma się i spłynie z placka.

Z podanych proporcji upiekłam ciasto  w foremce o średnicy ok. 25 cm.

Z powodzeniem możecie upiec ciasto dzień wcześniej (przechować owinięte w folii lub w szczelnym pojemniku)leko, a przed podaniem ozdobić je kremem i owocami.