Puszyste (jak chmurka) pankejki idealne
Wiem, wiem, że placków, pankejków i placuszków u mnie na blogu co niemiara, cóż jednak począć, że są takie pyszne i łatwe w przygotowaniu, że człowiek mógłby je jeść codziennie?! :) A tak zupełnie serio, to wszystkie placki są u nas w domu kochaną przez całą Rodzinę pozycją śniadaniową, szczególnie… gdy w domu brakuje z rana świeżego pieczywa;)
(Przy okazji po wiele, wiele innych przepisów na pankejki zapraszam do osobnego działu na stronie, O TUTAJ /klik/ )
Składniki ciasta na pankejki:
Przechodząc jednak do sedna dzisiejszego wpisu, przedstawiam pankejki lekkie niczym piórko, ich smak zachwyci każdego, bo to placuszek wprost idealny! Ich tajemnica jest przygotowanie ciasta z dodatkiem włoskiego serka ricotta. Ricotta to miękki serek o raczej neutralnym , mlecznym smaku. Dzięki niemu placki są tak przyjemnie wilgotne w środku. Drugi element to mieszanka sody i kefiru/maślanki, które w połączeniu sprawiają, że pankejki są tak wyjątkowo puszyste i delikatne.
Jak smażyć pankejki idealne?
Ponieważ w życiu usmażyłam już tysiące placków doszłam do (przynajmniej) dwóch odkryć, jeśli chodzi o uzyskanie najlepszego ich smaku. Pierwszy to dodanie odrobiny naturalnego ekstraktu z wanilii (lub naturalnie ziarenek z laski waniliowej) do ciasta. Dzięki niemu placki zyskują niezrównany aromat- kompletnie nieporównywalny np. z cukrem wanilinowym. Jeśli dobrze przyjrzycie się zdjęciu poniżej, zauważycie na plackach małe czarne kropeczki- to właśnie wanilia! Druga sprawa to smażenie bez dodatkowego tłuszczu, za to na dobrze rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Takie placki są ładnie zarumienione, lekkie i naprawdę pyszne!
Śniadaniowe placuszki podaję z dodatkiem sezonowych owoców, często też jogurtu greckiego i syropu klonowego.
Z podanych proporcji usmażycie ok. 12 sztuk placków.
Smazyc bez tluszczu?