Ciasto twarogowe z owocami
Szalenie lubię lato. Jest pięknie, słonecznie i ciepło (a przynajmniej ciepło być powinno), ale poza tym na kuchenny blacie w zasadzie zawsze znaleźć można miskę pełną jakiś pysznych owoców. Brzoskwinie, truskawki, czereśnie, maliny. Samo dobro! A dodatkowo wszystkie te owoce wykorzystać można do przygotowania idealnego ciasta na letni deser- placka twarogowego.
Dodatek twarogu sprawia, że ciasto jest idealnie wilgotne i wspaniale komponuje się z owocami. Ja dodaję do niego dodatkowo naturalną esencję waniliową lub otartą skórkę z cytryny, która wspaniale komponuje się z takimi wakacyjnymi smakami.
Jakie owoce wybrać do ciasta twarogowego?
To dość ciężkie i wilgotne ciasto, dlatego pamiętajcie, aby nie przesadzić z ilością dodawanych owoców, aby uniknąć zakalca (choć tak, wiem, że dla niektórych to ulubiony element ciasta;). Warto wybrać więc niewielkie, jędrne owoce np. twarde, ale słodkie truskawki. Aby zmniejszyć ryzyko, że owoce puszczą zbyt dużo soku, można przed dodaniem ich do ciasta wymieszać z około 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Obtoczy ona owoce i zwiąże ewentualny nadmiar soku, jaki może wypłynąć z owoców.
Do wypieku ciasta wykorzystałam twaróg w kostce. Użyjcie takiego, który ma grudki, nie powinien być zupełnie gładki (jak taki kilkukrotnie mielony na sernik).
Moje ciasto twarogowe z owcami (wybrałam zestaw truskawki+czereśnie) upiekłam w prostokątnej foremce o wymiarach ok. 20×30 cm.