Wytrawne pankejki z cheddarem, dymką i pastami warzywnymi
Bloga prowadzę już prawie 13 (!) lat, przepisów zamieściłam na nim setki. A z tych setek najwięcej jest chyba receptura na wszelkiego rodzaju panejki, pancakes i inne placuszki.
Muszę jednak od razu zaznaczyć, że zwykle są to dania podawane na słodko. Wytrawne panejki są w mniejszości, a szkoda, bo to wyjątkowo wdzięczna potrawa do podania na
śniadanie, kolację czy do zabrania ze sobą do pracy w lunchboxie.
Jak usmażyć najlepsze pankejki?
Sekret dobrych, żeby nie powiedzieć pysznych, panejków, to przygotowanie ciasta z dodatkiem maślanki. To ona w iście magiczny sposób sprawia, że usmażone placki są lekkie i
delikatne. Skoro zaś o smażeniu mowa, czuję się zobowiązana sprzedać Wam jeszcze dwie tajemnice najlepszych placków świata: smażę je bez dodatku tłuszczu na nieprzywierającej
patelni. Patelnia zaś musi być naprawdę dobrze rozgrzana. I już- teraz wiecie jak usmażyć pancakes doskonałe!
Jakie dodatki do pankejków sa najlepsze?
Tak jak słodkie Panejki podaję z syropem klonowym czy jogurtem, tak do tych wytrawnych też znalazłam dodatek idealny: pasta warzywna! Ale taka z dobrym składem i pysznym
smakiem. Próbowaliście już Wawrzyńca? Ja nie raz i jestem mu (im?) wierna. Wawrzyniec robi pasty, które jedzą nawet moje dzieci (a to już rekomendacja sama w sobie ;). Każdy
słoiczek to inny smak (podkreślam to, bo czasem tego typu produkty potrafią smakować bardzo podobnie) i tak dobrane składniki, by naprawdę zaskoczyć (in plus!) konsystencją i
aromatem.
Dziś więc lekkie placki (z dodatkiem dymki i cheddara!), do nich pasta warzywna Wawrzyniec, kilka kropli dobrej oliwy, kiełki, może jeszcze sadzone jajko na wierzchu i mamy wytrawne śniadanie idealne (takie, które sprawdzi się szczególnie w weekend, kiedy nikomu nie chce się rano wyjść po śwież pieczywo ;))))
…
Wpis sponsorowany.