Przepisy
Agaty

Panna cotta na kefirze (z lemon curd)

Desery, Kuchnie świata, Przepisy
Opis

panna-cotta-1

Panna cotta to w moim domu jeden z ulubionych deserów. Nie dość, że pyszny, do tego bajecznie łatwy w przygotowaniu.

panna-cotta-4

Klasyczna wersję przygotowuje się z mleka i tłustej, słodkiej śmietanki. Ja od pewnego czasu eksperymentuję. Robiłam panna cottę w wersji z jogurtem (TU), maślanką (TU), teraz nadszedł czas na kefir!

panna-cotta-2

Panna cotta z kefirem ma lekko kwaskowatą nutę, doskonale nawiązuje więc do warstwy kremu cytrynowego lemon curd , którym dopełniłam deser. ten zestaw to prawdziwa eksplozja smaku!

panna-cotta-5

Proporcja na 4 porcje.

Lemon curd:

W rondelku wymieszaj sok z wyciśnięty z 1 i 1/2 cytryny z mąką ziemniaczaną. Połącz z otartą skórką cytrynową, cukrem, jajkiem i żółtkiem. Ciągle mieszając trzepaczką gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zestaw z ognia, ciągle mieszając dodaj masło. Połącz, przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą i ostudź w lodówce.

Panna cotta:

Uwaga: Używam żelatyny w listkach. Przyjmuje się,  że jeden listek to jedna łyżeczka klasycznej żelatyny.

Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie.

Mleko z cukrem i wanilią oraz podgrzej w rondelku do granicy zagotowania.  Zdejmij z ognia, dodaj odciśniętą z wody żelatynę, ostudź (to ważne, inaczej masa się zwarzy!).  Połącz z kefirem. Dokładnie wymieszaj.

Płyn przelej do miseczek, wstaw (najlepiej na całą noc) do lodówki. Podawaj z warstwą kremu cytrynowego lemon curd na wierzchu.

-->