Przepisy
Agaty

Maślankowa panna cotta

Desery, Przepisy – blog kulinarny

panna cotta z maślanką (2)

Z ręka na sercu- jeśli raz spróbujecie panna cotty przygotowanej na bazie śmietanki i maślanki, nie będziecie już chcieli jeść mlecznego oryginału!

panna cotta z maślanką (3)

Maślanka, w tym włoskim deserze, wnosi świeżość. To lekko jogurtowy smak lata, słodki i lekki zarazem. Sama doprawiłam krem wanilią, ale otarta skórka z cytryny wniosłaby jeszcze więcej egzotyki.

panna cotta z maślanką (5)

Jako dodatek wspaniale sprawdza się sos z dojrzałego, zmiksowanego z odrobiną soku z limonki mango. To połączenie to prawdziwa petarda!

panna cotta z maślanką (4)

Przy okazji polecam przepisy na panna cottę: klasyczną, miodową i truskawkową. Smacznego!

panna cotta z maślanką (1)

Proporcje na 4 porcje deseru. Używam do jego przygotowania żelatyny w listkach, jest bezproblemowa w stosowaniu. Przyjmuje się,  że jeden listek to jedna łyżeczka klasycznej żelatyny.