Maślankowa panna cotta
Z ręka na sercu- jeśli raz spróbujecie panna cotty przygotowanej na bazie śmietanki i maślanki, nie będziecie już chcieli jeść mlecznego oryginału!
Maślanka, w tym włoskim deserze, wnosi świeżość. To lekko jogurtowy smak lata, słodki i lekki zarazem. Sama doprawiłam krem wanilią, ale otarta skórka z cytryny wniosłaby jeszcze więcej egzotyki.
Jako dodatek wspaniale sprawdza się sos z dojrzałego, zmiksowanego z odrobiną soku z limonki mango. To połączenie to prawdziwa petarda!
Przy okazji polecam przepisy na panna cottę: klasyczną, miodową i truskawkową. Smacznego!
Proporcje na 4 porcje deseru. Używam do jego przygotowania żelatyny w listkach, jest bezproblemowa w stosowaniu. Przyjmuje się, że jeden listek to jedna łyżeczka klasycznej żelatyny.
Ja robię z kremówki + mleko + maślanka – wychodzi jeszcze lżejsza i pyszniejsza. polecam!