Przepisy
Agaty

Waniliowa panna cotta z sosem owocowym

Desery, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Ten włoski deser kojarzy mi się z … Grecją. W hotelu, w którym spędzaliśmy kilka lat temu wakacje, panna cotta podawana była właściwie codziennie. To wtedy Piotr zapałał do niej Miłością Wielką i Bezgraniczną. Bardzo żałuję, że tak późno wzięłam się za jej zrobienie, bo zajmuje to dosłownie kilka minut, a smak, cóż, nie ma sobie równych!

Laskę wanilii przekrój wzdłuż, nożem wyjmij z niej nasionka. Śmietankę z mlekiem, cukrem i laską wanilii oraz nasionami podgrzej w rondelku do granicy zagotowania. Dodaj odciśniętą z wody żelatynę.

Płyn przelej do miseczek, wstaw najlepiej na całą noc do lodówki.

Owoce zagotuj z cukrem, aż staną się miękkie. Wystudzone przetrzyj przez sito- powstanie gęsty sos lub pozostaw w całości. Gdy sos okaże się zbyt rzadki, zagęść go odrobiną mąki ziemniaczanej (rozpuść ją w zimnej wodzie i wlej do gotującego się sosu, dokładnie rozmieszaj). Ostudź.

-->