Miodowa panna cotta z sosem jabłkowym
Panna cotta to jeden z moich ulubionych deserów.
Najczęściej przygotowywałam ją w wersji z owocami leśnymi, tym razem sięgnęłam po jabłka, a mleczną masę posłodziłam miodem. Panna zyskała tym samym inny wymiar, głębszy, nieco jesienny (cynamon w sosie też robi tu swoje).
- śmietanka kremówka - 200 ml
- mleko - 200 ml
- żelatyna - 2 listki
- miód - 1-2 łyżki
- sos
- jabłko - 1 szt
- sok z jabłek - 1/2 szklanki, najlepiej naturalnie mętny
- skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka
- cynamon - 1 łyżeczka
Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie.
Śmietankę z mlekiem i miodem podgrzej w rondelku do granicy zagotowania. Dodaj odciśniętą żelatynę. Przelej do miseczek, wstaw najlepiej na całą noc do lodówki.
Jabłka pokrój w drobną kostkę, zalej sokiem i gotuj do miękkości. Dopraw cynamonem (ewentualnie cukrem lub miodem). Skrobię ziemniaczaną rozrób w odrobienie zimnej wody, wlej do gotujących się jabłek, dokładnie wymieszaj, żeby nie było żadnych gródek. Ostudź sos.
Sosem polewaj panna cottę bezpośrednio przed podaniem.
O jak ładnie :) Podoba mi się tutaj bardzo, zmiana na własną stronę na ogromny plus!
Pozdrawiam:)
Szkoda ze takich frykasow nie serwuja w samolotach. Przepiekna strona!!!
Super stronka! Taka świeża i przejrzysta :) Pozdrawiam!
Nowa strona jest bardzo przejrzysta, zachęca do częstszych odwiedzin :)
Przepis zapowiada sie rewelacyjnie ! Juz wiem, co dzisiaj na deser:)
JAk apetycznie na stronie!!!! Gratuluję !!!
ale tu ładnie :)
Super jest ta nowa strona :) Czytelna i przejrzysta od razu skupia uwagę na jedzeniu :)
Bardzo tu sympatycznie :) będę zaglądać
Strona piękna, swierza, a deser jeszcze lepszy. Przepis zapisany, z będzie wypróbowany . Dziękuję
Bardzo ładna ta nowa strona! Deser ekstra!
Strona przepiękna!
Ładna ta strona :) aż pójdę sobie zrobić pyszne śniadanie, tak mnie zainspirowała! :)
i ja, i ja! najładniej! :)
Podoba mi się jak przepis jest oddzielnie wyeksponowany i zdjęcia są większe. Ładnie!
ale tu przejrzyście…życzę powodzenia i czekam na kolejne przepisy
strona – bardzo estetyczna, pełen profesjonalizm! a panna z kota na pewno będzie wypróbowana:)
wow!!! strona suuuuper!!! a deser mój ulubiony
:)
super zmiany:) bardzo korzystne:)! pozdrawiam:)
Piękna strona i boski deser :) aż ślinka cieknie!
super!!! :) pozdrawiam
fajna strona!
piękna nowa strona!
Mniam mniam – i strona i panna cotta :) takiej jeszcze nie próbowałam, ale jak wrócę do domu… :)
nowa strona rewelacyjna!
panna cotta będzie dzisiaj na deser :)
Gratuluję nowej strony, jest tu pęknie :)
Strona super :)
Czekam na kolejne przepisy!
Design strony jeszcze bardziej pobudza ślinianki oraz ręce do pracy! Miłego blogowania, znów :)
piękna strona, gratulacje :)
W końcu nie muszę drukować przepisów, bo wszystko jest bardzo przejrzyste:)
Super strona! oby przyniosła jeszcze więcej popularności!
Super strona, przede wszystkim przejrzysta i dokladna, tak trzymac :)
Gratuluję, Agatko, ślicznej nowej strony :)
Widzę, że też zaczynasz przygodę z filmami kulinarnymi u siebie :)
-
Staram się, choć maaasa roboty z nimi (Twoje są super!)
Jaka odmiana na stronie :) Będę musiała się przyzwyczaić :)
Pieknie przygotowana strona!!:)
Gratuluje nowej strony:) Poprzednia szata graficzna też mi się podobała. Myślałam, że ten motyw graficzny „widelec, nóż i gwiazdkowe narzędzie wraz z nazwa” to Twój znak graficzny(?) Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów:)
-
Cały czas się zastanawiam, jak (gdzie) je wykorzystać, bo nie pozwolę moim sztućcom tak po prostu zniknąć!:)
piękna strona, przejrzysty układ, jasne kolory na tle których ładnie eksponują się zdjęcia, podsumowując bardzo mi się podoba:)
Mniam, musi być przepyszna. Wygląda bosko z tym sosem jabłkowym.
Pozdrawiam:)
Powiem Ci że jeśli chodzi o stronę to jestem na wielkie TAK!Super to wygląda ;)
swietna stronka , gratulacje pomyslu i czekam na kolejne przepisy :)
Ale slicznie tu teraz… :) Bardzo mi sie podoba. A panna rowniez urodziwa :) Musi byc przepyszna.
Pozdrawiam cieplo.
przepyszna panna cotta, a sos genialny!
-
Bardzo się cieszę, że smakowała!
[…] okazji polecam przepisy na panna cottę: klasyczną, miodową i truskawkową. […]
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
jaka fajna nowa strona:))