Oliwa bazyliowa
Jednym z powodów, dla których uwielbiam lato są pomidory.
A jak pomidory, to bazylia!
A może bazyliowa oliwa? Lekko zielona i aromatyczna, doskonały dodatek do sałatek albo grzanki natartej ząbkiem młodego czosnku. Pyszna!
- oliwa - lub olej winogronowy, 1 szklanka
- bazylia - świeże listki, 2 szklanki
Listki bazylii zmiksuj w blenderze z oliwą na puree.
Wlej do rondelka, doprowadź do zagotowania (na małym gazie). Gotuj ok. 1 minuty.
Masę przefiltruj (najlepiej nadaje się do tego papierowy filtr od ekspresu do kawy).
Zamknij w buteleczce, przechowuj w ciemnej szafce lub lodówce.
-
Moja stoi już 2 tygodnie i jest OK, ale maksymalnego terminu niestety nie znam …
Banalnie proste, a brzmi pysznie, na pewno wypróbuję :)
Poproszę przepis jeszcze na czosnkową:)
przepyszna…. nic tylko się zajadać :)
pyszna,taką lubię najbardziej!
pychotka…uwielbiam polaczenie bazylii i pomidorow…mniam :)))
Wow, spróbuję :) strona po zmianie wygląda ekstra :)
super sprawa. ale nie za bardzo rozumiem jak sie to filtruje, hm. a mozna np przetrzec przez sito?
-
Kasiu, bazylia jest zmiksowana, więc trudno byłoby ją przetrzeć przez sito, bo oliwa ma pozostać klarowna. Najlepszy będzie więc filtr do kawy ewentualnie drobne sitko wyłożone gazą.
chcialabym zrobic taka oliwe tylko troche nie rozumiem, co znaczy „przefiltruj”? mozna np przetrzec to jakos przez sitko? czy jak?
Pierwszy raz czytam o gotowaniu oliwy. Wydaje mi się, że po tym zabiegu oliwa traci dużo ze swoich właściwości – przecież najcenniejsza to ta tłoczona na zimno.
Zalanie świeżych, umytych i dobrze osuszonych liści ulubionych ziół oliwą bez jej podgrzewania/gotowania daje wspaniały efekt. Należy jednak po 2-3 tygodniach wyjąć zioła z oliwy, gdyż pozostawione za długo spleśnieją. Tak przygotowaną oliwę można przechowywać w ciemnej butelce w zacienionym i chłodnym miejscu do 3 miesięcy – po tym czasie traci swoje wartości odżywcze. Oliwy nie należy przechowywać w lodówce, gdyż powoduje to również utratę właściwości odżywczych. Pozdrawiam.
-
Z mojej strony tylko jedna uwaga, tłoczenie na zimno odnosi się do sposobu wyrabiania, a nie użycia oliwy. To dwie zupełnie różne rzeczy.Dziękuję jednak za garść dobrych rad!
Przy przeciskaniu oliwy zmiksowanej z bazylia przez gazę pojawiły mi sie takie czerwone kropki i teraz na dnie jest jakaś czerwona substancja, nie jest to coś szkodliwego?
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ile taka oliwa może stać w lodówce?