Przepisy
Agaty

Risotto z pieczonym kalafiorem

Kuchnie świata, Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Vege, Warzywa
Opis

Im jestem starsza, tym wyższą pozycję risotto zajmuje na mojej osobistej liście kulinarnych faworytów.

risotto z piczonym kalafiorem (1)

Kremowa konsystencja, lekko jeszcze „al dente” ziarenka ryżu, ulubione dodatki- tu ogranicza nas tylko wyobraźnia!

risotto z piczonym kalafiorem (4)

Risotto w mojej letniej odsłonie wzbogacone jest pieczonym kalafiorem. Uwielbiam pieczone warzywa- mają głęboki smak, zachowują jędrność, woda nie wypłukuje z nich cennych witamin.

risotto z piczonym kalafiorem (2)

Kalafior piekłam z dodatkiem ostrej oliwy z chili i czosnkiem- to mój ulubiony sposób. Lubię podbić smak kalafiora intensywnym, smakowym dodatkiem.

risotto z piczonym kalafiorem (3)

Proporcje dla 3 osób.

 

Na patelnię wlej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę- mus być zupełnie miękka, ale nie zarumieniona.

Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj, aż ziarenka staną się szkliste. Wlej wino, gotuj, aż większość płynu odparuje.

Dolej chochlę ciepłego bulionu, wymieszaj. Dodaj bardzo drobno pokrojoną resztę kalafiora.

Gdy ryż wchłonie cały płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Mieszaj. Powtarzaj dolewanie ciepłego bulionu partiami, aż zużyjesz cały bulion, a ryż uzyska kremową konsystencję, nie będzie przy tym rozgotowany, a pozostanie jędrny w środku.

Zdejmij z ognia, dodaj parmezan i masło, wymieszaj. Dopraw do smaku.

Na każdą porcję ryżu nałóż wcześniej upieczone różyczki kalafiora, posyp świeżo mielonym pieprzem. Risotto możesz dodatkowo skropić oliwą.

-->